rss      tw      fb
Keres

Tőkés: a román szélsőségesek a "magyar veszély" újbóli hangoztatásával önigazolást keresnek

MTI 2010. március 21., vasárnap 18:41

A román szélsőségesek a "magyar veszély" újbóli hangoztatásával önigazolást keresnek, a szeparatizmus vádjának felélesztésével az egységes székelyföldi régió tervének ellehetetlenítésére törekszenek - állapította meg Tőkés László európai parlamenti képviselő a marosvásárhelyi "fekete március" huszadik évfordulója alkalmából a hétvégén e városban rendezett konferencián.

A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szervezett, "Közös múlt, közös jövő - otthon, Európában" című konferencián az EP képviselő hangot adott reményének, hogy az egykori véres eseményekre való emlékezés "békévé oldja a múltat". Kénytelen volt azonban felhívni a figyelmet egy mai "szomorú realitásra", arra, hogy Marosvásárhelyen szobrot készülnek emelni Stefan Gusa volt tábornoknak és vezérkari főnöknek, aki a temesvári forradalom idején a tömegbe lövetett.

Tőkés utalt a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok e konferencia idején Maroshévízen rendezett magyarellenes összejövetelére. Ezzel kapcsolatosan megállapította: a román szélsőségek a "magyar veszély" újbóli hangoztatásával önigazolást keresnek. A maroshévízi nagygyűlésen szerinte a szeparatizmus vádját azért veszik elő ismét, hogy az egységes székelyföldi régió tervét ellehetetlenítsék.

1989, Temesvár: a hiteles forradalmat jelenítette meg - jelentette ki az erdélyi EP-képviselő. Az EP-képviselő szerint az 1989-es temesvári események a hiteles forradalmat jelenítették meg. Ugyanakkor Temesvár szellemével ellentétesnek minősítette 1990 márciusának marosvásárhelyi véres összecsapásait. Temesvár szolidaritáson, tolerancián és szereteten alapuló összefogását a gyűlöletre és a mondvacsinált ellenségképre alapozott "ellenforradalom" törte meg - fogalmazott a "fekete márciusra" utalva. A rendszerváltozást folytatni kell - szögezte le Tőkés László, aki szerint az 1989-ben elkezdődött folyamat eredeti szellemében kell harcolni a jóvátételért, a bűntettek elkövetőit felelősségre kell vonni.

Smaranda Enache, a Pro Europa Liga (PEL) elnevezésű civil szervezet társelnöke megállapította: továbbra is ki kell állni a nemzeti kisebbségek jogaiért, különös tekintettel a magyar közösségre, mert ez megilleti az erdélyi magyarságot történelmi múltja miatt.

Kincses Előd ügyvéd, a húsz évvel ezelőtti marosvásárhelyi események egyik fő alakja úgy vélekedett: a mai román és magyar közösség a maga két külön világát építi. Nehezményezte, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vett részt az EMNT által szervezett péntek esti fáklyás felvonuláson, mint ahogyan a román pártok sem.

Korábban: Székelyföldi románok intézkedéseket sürgetnek a "magyar szeparatista" törekvések ellen