rss      tw      fb
Keres

Le Monde: Két szélsőjobboldali újságírót neveztek ki a magyar közmédia élére
Ezzel a címmel közölte a Le Monde című francia liberális napilap bécsi tudósítója, Joëlle Stolz írását.Az október 28-ai, keddi tüntetések nagysága Magyarországon az internethasználat majdani adója ellen meglepte az Orbán-kormányt. A mozgalom, amelyet egy Facebook-csoport szervezett – és már több mint 233 ezer lájkot gyűjtött be – néhány nap alatt elért féltucat egyetemi várost, Budapesten pedig több tízezer embert vitt ki az utcára, olyanokat, akik közül sokan soha életükben nem vettek még részt politikai tiltakozásban.


Az állam által ellenőrzött média csaknem teljesen elhallgatta az eseményt. Ezzel szemben kiemelt helyet szentelt Törökországnak október 29-én, a Kemal Atatürk által alapított és most Recep Tayyip Erdogan által irányított köztársaság születésnapján. Budapest kiemelt kapcsolatokat ápol Ankarával, olyannyira, hogy nemrégiben bezárta nicosiai nagykövetségét, és lehetővé tette a törökbarát észak-cipusi szakadár államnak, amelyet sem az ENSZ, sem az Európai Unió nem ismer el, hogy képviseletet nyisson Magyarországon. A „törökországi különkiadást” Siklósi Beatrix vezényelte le, az új főszerkesztő, aki a közmédiában széles területért felel: „vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek”.A negacionisták szócsöve


Kinevezése erre a posztra botrányt okozott Magyarországon, ahol Siklósi rasszista nézeteiről és a szélsőjobbal fenntartott kapcsolatairól ismert. 2004-ben elbocsátották a köztelevízióból, mert a műsorába meghívta a brit negacionistát, David Irvinget. Aki úgy mutatta be az 1956-os magyar felkelést mint „antiszemita” lázadást, azzal az ürüggyel, hogy a kommunista párt ellen irányult, amelynek több tagja zsidó volt – ezt az értelmezést hevesen vitatják a történészek.


Miután a magáncsatornánál, az Echo Tv-nél dolgozott, amely Magyarországon a szélsőjobboldal szócsöve, 2012-ben Siklósi visszatért a köztelevízióba „tanácsadói” minőségben. A hvg.hu információs portál 2013-ban közzétett egy felvételt Siklósi Facebook-oldaláról, amely kétséget sem hagy a szimpátiai felől. Siklósi Beatrix olyan radikális aktivisták kommentárjait osztotta meg, mint Toroczkai László, akit többször kitiltottak már a Magyarországgal szomszédos országokból, mert a trianoni határok (1920) revízióját akarja. Siklósi nem habozott akkor sem, amikor személyes oldalán megosztotta azokat a tendenciózus „információkat”, amelyeket a szélsőséges kurucinfóról vett át – ez a honlap az Egyesült Államokban van bejegyezve, és Budapest már kérte a betiltását az amerikai hatóságoktól.Partneri viszony a kínaiakkal


A hvg.hu kiszúrta azokat a rasszista vicceket is, amelyeket Siklósi a Facebook-oldalára posztolt. Az egyik ilyen „vicces történet”: egy montreali épület valamennyi bevándorló lakója életét veszti egy súlyos tűzvészben, csak egy „fehér házaspár” menekül meg – mert ők elmentek dolgozni.


Az MTVA – ez a cég fogja össze az összes kormányzati médiumot (tévécsatornák, rádiók, az MTI hírügynökség) – új főszerkesztője 2012-ben átvett egy olyan fotót is, amely az IMF igazgatóját, Christine Lagarde-ot ábrázolta, amint Philippine de Rothschilddal, a borvilág nemrégiben elhunyt francia személyiségével koccint. Felhívta olvasói figyelmét arra a medálra, amelyet Philippine de Rothschild viselt, s amely Siklósi szerint sátánista szimbólum volt. A két nő, amint „a mi egészségünkre” iszik – írta így, idézőjelben – gyanús volt számára.


Siklósi Beatrix előléptetését október 15-én jelentették be, néhány nappal az után, hogy az újságíró és ugyancsak szélsőjobboldali Papp Dánielét bejelentették: ő fogja ezentúl felügyelni az állami holding valamennyi adásának „tartalmát”. A holding most írt alá partnerségi megállapodást kínai megfelelőjével, a CCTV-vel, egymás programjainak kölcsönös gazdagítására.