rss      tw      fb
Keres

Zeit: nem volt senki a kormányban, aki mert volna ellentmondani Orbánnak
A Die Zeit című német liberális hetilap honlapja Az ifjúság fenyegetéssé válik Orbán számára címmel közölte Michal Kokot kommentárját. Súlyos vereség Magyarország autokrata kormányfőjének: a tiltakozások nyomán kénytelen visszavonni tervezett internetadóját. Különösen a fiatalok fordulnak el tőle.


Amióta Orbán Viktor pártjával 2010-ben újra hatalomra került, még soha nem voltak ilyen heves tüntetések ellene és politikája ellen, mint az elmúlt hat napban. És még soha nem kellett helyesbítenie önmagát. A kiváltó okokat azonban ezúttal nem az alkotmány és a sajtó elleni támadásai adták, amelyek két évvel ezelőtt tiltakozásokat váltottak ki főleg külföldön és az EU-ban, hanem az internetes adatforgalomra bevezetni tervezett adó.


Már múlt vasárnap is tízezrek vonultak az utcákra a tervei ellen. Orbánt és nemzeti konzervatív kormányát ez nyilvánvalóan teljesen meglepte. Úgy reagált, hogy először közöltette, csökkentik az adó mértékét. Aztán azt mondták, hogy az új adót csak a távközlési társaságoknak kell fizetni, nem pedig a felhasználóknak. Ez azonban nem segített: kedden Budapesten és más városokban legalább 40 ezer ember tüntetett, egyes források egyenesen százezerről beszéltek.


Most Orbán meglepő módon bejelentette, hogy a kormány vissza fogja vonni a törvényjavaslatot. A döntés csodálkozást váltott ki az országban. Ez ugyanis az első eset, hogy a hatalomtudatos kormányfő egy fontos kérdésben kénytelen visszavonulni. Az elmúlt négy évben lehengerlő választási győzelme óta szinte minden törvényt keresztül tudott vinni, ami nagyobb hatalmat biztosított a számára: leigázta a központi bankot, a médiát és az igazságszolgáltatást, kívánságára hatszor módosították az alkotmányt.Személyes vereség


Az internetadó is személyes terve volt, amely állítólag Varga Mihály pénzügyminisztert is meglepetésként érte. Szemmel láthatólag azonban nem is akadt senki a kormányban, aki mert volna ellentmondani „Viktátornak” – ahogyan az ellenzék nevezi gúnyosan Orbánt.


Maga gondoskodott arról, hogy így legyen. Minden kritikus pártbeli barátot félreállított attól való félelmében, hogy vetélytársakká válhatnának, és veszélyeztethetnék a hatalmát. Legszűkebb környezetében már senki sincs a barátok közül, akikkel egykor közösen harcolt a kommunizmus ellen, és akik még „Vikinek” nevezhették. Azok, akik ma közel állnak hozzá, olyan áramvonalas formájú emberek, mint kabinetfőnöke, a 39 éves Lázár János, vagy a 36 éves Szijjártó Péter, aki nemrég külügyminiszter lett. Mindegyikük rendelkezik egy tulajdonsággal: nem ellentmondani a főnöknek, csak jólnevelten követni őt.A fiatalok Európa felé orientálódnak


Valóban veszélyessé válhat azonban Orbán számára, hogy már nem érti a fiatalságot – és az sem érti őt. Főleg fiatal, és a világhálót használó emberek tiltakoztak ugyanis az új törvény ellen. Ennek a generációnak nem jönnek be Orbán nacionalista kijelentései és nyugatellenes uszítása. Ha a fiatal emberek egyáltalán orientálódnak valami felé, akkor azok nyugati példaképek. Fiatal magyarok százezrei vándoroltak ki az elmúlt években Nyugat-Európába, mert nem találtak munkát a hazájukban. Ha visszajönnek, bizonyosan nem lesznek a Fidesz szavazói.


Az elmúlt napok tüntetésein uniós zászlókat is lehetett látni. Úgy tűnik, az EU az eddigiektől eltérően már nem ellenségkép, amelyet Orbán felhasználhat arra, hogy csapatostul maga mellé gyűjtse a magyarokat. És hallhatók voltak Orbán tekintélyelvű kormányzási stílusát általánosságban illető bírálatok is. Tény azonban, hogy még kérdéses, politikai mozgalommá lesznek-e tüntetők.Orbán úgy járhat, mint a szocialisták 2006-ban


Orbán az internetadót most egyelőre elhalasztotta januárig. Addig ki akarja várni, hogy talán mégis sikeresek lesznek a tervei. Bizonytalan afelől, hogy most hogyan tovább. Nem csoda, mert a tüntetések fenyegetéssé válhatnak a számára, ahogyan nyolc évvel ezelőtt a szocialisták számára is azzá váltak. 2006-ban is sok ember gyűlt össze, hogy – pontosan úgy, mint most – néhány hónappal a parlamenti választások után a kormány ellen tüntessen. A szocialisták számára ez akkor a vég kezdete volt. A Fidesz végignézte, ahogyan a szocialisták elvéreztek, 2010-ben hatalomra jutott, és azt idén tavasszal megvédte a hatalmát.


A szocialisták viszont máig a padlón vannak. Orbán ezt a történetet mindenki másnál jobban ismeri. Mert ő csinálta. Talán most kénytelen lesz levonni belőle a tanulságot.