rss      tw      fb
Keres

NYT: Az Orbán-kormányt szankcionálni kell
A The New York Times a lap szerkesztőbizottsága által jegyzett vezércikket közölt Magyarország veszélyes lecsúszása címmel.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya a tekintélyelvűség felé csúszik, szembeszegül az Európai Unió alapvető értékeivel – és megússza. Október 22-én az Európai Parlament megtámogatta az Orbán-kormány presztízsét azzal, hogy elfogadta az Európai Bizottság tagjainak jelöltlistáját, amelyen szerepelt Navracsics Tibor, Magyarország volt igazságügyi minisztere Európa új oktatási, kulturális, ifjúsági és sportkérdésekben illetékes biztosaként.


Orbán kormánya átfogó támadást intézett a magyar állampolgárok jogai ellen, amelyeket véd az Európai Unió Alapvető Jogok Chartája és az Európai Unió Szerződése. A szerződés 2. cikkelye kötelezi a tagállamokat a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok tiszteletben tartására. A charta 11. cikkelye minden európainak biztosítja a szabad sajtóhoz és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot „a hatóságok beavatkozása nélkül”.


Júliusban Orbán azt mondta, hogy „illiberális állammá” formálja Magyarországot, és modellként Oroszországot, Törökországot és Kínát idézte. Kormánya olyan magyar nacionalizmust mozdított elő, amely táplálja az antiszemita és romaellenes előítéleteket.


2010-ben az Orbán-kormány olyan médiatörvényt vezetett be, amely „kiegyensúlyozott” tájékoztatást követel meg az újságíróktól, akik a kormány által hivatalba helyezett Médiatanács felügyelete alatt dolgoznak. Tavaly a kormány vitatott változtatásokat hajtott végre az alkotmányon, és megnyirbálta a sajtószabadságot és a polgári jogokat. Múlt hónapban a kormány meglebegtette az internethez való hozzáférés megadóztatásának elképzelését, ami széles körű felháborodást keltett. Orbán elhalasztotta az adót „egyelőre”, miután magyarok tízezrei vonultak fel tiltakozva múlt héten.


Az Európai Unió semmibe vételének legutóbbi megnyilvánulása Magyarország részről egy olyan törvény hétfői elfogadása, amely megnyitja az utat ahhoz, hogy Oroszország Déli Áramlat gázvezetéke áthaladjon Magyarországon. Az új törvény egyértelmű megsértése annak a felhívásnak, amelyben az Európai Parlament szeptemberben felszólította a tagállamokat, hogy állítsák le a Déli Áramlatot, és sérti az Európai Unió és az Egyesült Államoknak Oroszország ellen meghirdetett szankcióit is az oroszok ukrajnai akciói miatt.


Az Európai Uniónak lépéseket kellene tenni Magyarország szankcionálására, ahelyett, hogy néha langyosan kifejezésre juttatja aggodalmát az antidemokratikus politika miatt. Jean-Claude Junckernak, az Európai Unió Bizottsága elnökének élnie kellene a hatalmával, és lemondásra kellene kényszerítenie Navracsicsot. Az Orbán-kormány elleni lépések elmulasztása az Európai Unió alapjait alkotó értékek megtagadása lenne.