rss      tw      fb
Keres

Miniszterelnöki „becsületszó”?



Jogállamban a magántulajdonnal, az adófizetők (egyének és szervezetek) adó- és járulékbefizetéseivel, a nyugdíjakkal, a költségvetéssel, a médiaviszonyokkal és minden jogilag szabályozandó kérdéssel kapcsolatosan pontos, részletes, alkotmányos anyagi normákra épülő, mindenki számára egyértelmű, a szereplők jogait és kötelezettségeit előre szabályozó eljárási törvényekkel és végrehajtási rendeletekkel nyújtanak garanciát az állampolgároknak, a vállalkozásoknak és a külföldieknek egyaránt.

Jogállamban nem alkotnak visszamenő hatályú normákat, nem rombolják le az államhatalmi fékek és egyensúlyok rendszerét, és legfőképpen nem bízzák kilencéves mandátummal rendelkező, politikai delegáltakból álló hatóságokra az anyagi jogi kérdések és az eljárási normák aktuális megalkotásának jogát. Jogállamban, ha kivételesen és szükségből, átmenetileg korlátozzák állampolgárok millióinak magántulajdonosi jogait, akkor kivételesen pontos, cizellált törvényi keretek között rögzítik az érintett pénzek és egyéb javak felhasználásának, meg a velük összefüggő jogosultságok felfüggesztésének a menetét. Mindezt a teljes nyilvánosság előtt és az abszolút átláthatóság jegyében. Hasonlóan magas szintű és egyértelmű jogi garanciákat adnak az érintettek kárpótlására, a kamatokkal terhelt visszafizetésre, és legfőképpen az eljárásokkal kapcsolatos jogorvoslatra.

Ezzel ellentétben a már egyértelműen nem jogállami nemzeti együttműködés rendszerében a miniszterelnök politikai nyilatkozatban(!) ígér garanciát megkésett Mikulásként (két krampuszt azért maga mellé vett segédnek) a jogaiktól megfosztott, meglopott és végül a szabad választás cinikus kiforgatásával megzsarolt magánnyugdíj pénztári tagoknak, na nem a tulajdonuk megvédésére, hanem homályos értékállósági, veszteség-megtérítési általános lózungokra, és tovább folytatja még itt is a zsarolást, amikor ismételten összeköti a január 31-ig megtett átlépéssel a kivett hozamok (amúgy jogállamban evidens) adómentességét. Politikai nyilatkozatokkal diktatúrák szokták pótolni a jogi garanciákat, paravánként használva mameluk parlamentjeiket. Itt most ez utóbbi szerep a kormánypártok kétharmadát reprezentáló képviselőkre vár. Meg azokra, akik még melléjük állnak ebben a jogtiprásban.

(Boros László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!