rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: választás, oktatás, megemlékezés, kitiltás, devizahitelek)


MTI 2014. november 10., hétfő 14:46

A vasárnapi megismételt választásokról, az oktatás finanszírozásáról, a berlini fal leomlásáról, a kitiltási ügyről és a devizahitelek forintosításáról is szó volt napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Jobbik: hiteles, új erővel megállítható a kétharmados ámokfutás

Vona Gábor (Jobbik) pártja vasárnapi választási sikereire hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott: széles összefogással, hiteles, új erővel megállítható a kétharmados ámokfutás, arrogancia.

A kitiltási ügyről szólva azt mondta: nem az a kérdés, Vida Ildikó NAV-elnöknek le kell-e mondania, hanem az, hogy a kormányból ki és mikor fog lemondani. A konfliktus nemzetközi vonatkozásairól szólva azt mondta, Oroszország és az Egyesült Államok Ukrajna területén háborút folytat, ezért fontos, hogy ne növekedjen Magyarországon a nemzetközi befolyás. Ez úgy akadályozható meg, ha tisztázzák a korrupciós vádat - szögezte le Vona Gábor.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára az ózdi és recski eredményekről szólva gratulált a megválasztott polgármestereknek és a Jobbiknak, hogy „megtalálta az MSZP rasszista szavazóit”. Kifejtette: miközben a Fidesz növelte támogatottságát Ózdon, az MSZP-é csökkent.

Az adóhatóság elnökét ért bírálattal kapcsolatban feltette a kérdést: miért kell lemondania Vida Ildikónak? Erre egy ország várja a magyarázatot - tette hozzá. „Budapest nem Guantánamo” - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy először a vádat kellene megalkotni.

Az MSZP az oktatáspolitikát bírálta

Hiller István (MSZP) visszautasította a szocialista szavazókkal kapcsolatos állítást.

Az oktatásról szólva közölte: a kormány csak szűkíti az ahhoz való hozzáférés lehetőségét. Szerinte a kabinet célja, hogy kevesebb egyetemista legyen, mert úgy gondolják, hogy „akkor kevesebb embert látnak a József Nádor téren”.

Közös érdeknek nevezte a jó szakképzési rendszer kialakítását, de szerinte azt nem a felsőoktatás szűkítésével kell elérni. Elhibázottnak nevezte az alapítványi iskoláknak szánt források csökkentésének ötletét és bírálta a kabinet társadalompolitikáját is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint Hiller István valótlan vádakkal illette a kormányt.

Szólt kabinteje intézkedéseiről, így a diákhitel kamatának csökkentéséről és a tankönyvek ingyenessé tételéről.

Kijelentette: a felsőoktatás finanszírozásakor számos, szerinte a szocialisták hibás döntései miatt előállít kiadásokra kell költeni, ezek között említette a PPP-beruházásokat.

A KDNP a berlini fal leomlására emlékezett

Harrach Péter (KDNP) a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára emlékezett. Felidézte az ahhoz vezető eseményeket, és szólt az előzmények magyar vonatkozásairól, a többi közt a Páneurópai piknikről.

Beszélt a többi közt Apor Vilmos boldoggá avatásáról, majd úgy összegzett: november 9-ében olyan események kapcsolódnak össze, amelyek a kommunizmus bukásának szimbólumává váltak.

Rétvári Bence úgy válaszolt: egyetlen fal sem maradhat örökké állva, amely elválaszt népeket és rab nemzeteket egymástól.

Ronald Reagan amerikai és Margaret Thatcher brit vezető, valamint II. János Pál pápa érdemeit is kiemelte a szocializmus bukásával kapcsolatban. Hogy ők egyszerre lehettek fontos pozícióban, megteremtette a németeknek és a magyaroknak is a teljes szabadság lehetőségét - fogalmazott, felelevenítve Antall József, Orbán Viktor, Lech Walesa vagy Václav Havel szerepét is.

LMP: a tudás alapú társadalom leépítése zajlik

Ikotity István (LMP) szerint újabb lendületet vett a munka alapú társadalom erőltetett felépítése, a tudás alapú társadalom rovására. Szólt a tankötelezettség korhatárának csökkentéséről, a közismereti tárgyak „minimalizálásáról", de bírálatként fogalmazta meg azt is, hogy több százmilliárd forintot vontak ki az oktatási rendszerből.

Gimnazisták helyett szakmunkásokat akar látni a Fidesz vezetője, több kétkezi munkást akarnak, miközben „a milliós tandíjakkal külföldi elitegyetemeken tanuló gyerekeiket látogatják meg”. Hozzátette: bár most megkímélik az alapítványi iskolákat, ettől még az oktatáspolitika nem javul.

Rétvári Bence úgy felelt: amit a képviselő kritikával illetett, arra mind többet költ a jövő évi büdzsé az ideinél. Ezek közé sorolta a középfokú és a felsőfokú oktatást egyaránt, utóbbira - mondta - 7 milliárd forinttal jut több forrás. Még idén négyezer új óvodai férőhely jön létre, és az iskolákat fenntartó Klik 50 milliárd forinttal több forrást kap - ismertette.

Fidesz: Vida Ildikó nem hallott konkrétumokat

Rogán Antal (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy Vida Ildikó hétfőn találkozót kért az amerikai ügyvivőtől, hogy megtudja, miért vádolják korrupcióval, ám konkrétumokat nem közöltek vele. A frakcióvezető kijelentette, az amerikai ügyvivő „a szavahihetetlenség problémájába keveredett”. Úgy ítélte meg: azért nem mondanak konkrétumokat, mert nincsenek ilyenek.

Rogán Antal hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok olyan nagykövetet küldjön Magyarországra, aki kellő súllyal és megalapozottsággal képviseli országa érdekeit.

A bankok elszámoltatásáról, a devizahitelek forintosításáról szólva történelmi súlyúnak nevezte az Országgyűlés döntéseit.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára azt mondta: jövőre, ha az egyén is úgy akarja, megszűnik a devizahitel Magyarországon. Ezt nemzetgazdasági érdeknek nevezte.

Emlékeztetett a Kúria azon döntésére, amely szerint a hitelt felvevőnek kell az árfolyamrés kockázatát viselnie, hozzátéve: ettől is megóvja a forintosítás az ügyfelet.