rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 01. 11.

Válogatás az elmúlt hét fontosabb híreiből


2010. január 10.
Buják Attila: A három P: pénz, plecsni, politika
168 óra

Győrei Zsolt kutató összefoglaló jellegű megállapításait idézi az irodalmi pénzdíjak történelmi korokon átívelő anomáliáival összefüggésben Buják Attila írása: „Hatvanynál az ízlés dominált…. A mai díjosztási politikában az számít, ’ki a mi kutyánk kölyke’, ki kit ismer a bizottságban. Aczél György állami pénzből jótékonykodott, Hatvany a vagyonából. Aczél tiltott és tűrt. Hatvany boldogsága az volt, hogy Ady neki ajánlotta a Hunn új legendát. Aczél – ha nívósan is – formálni, korlátozni akarta az irodalmat.” A szerző szerint „új idők új divatja a ’kitüntetési tüntetés’ műfaja, a díjak teátrális visszautasítása, a díjátadó politikus fikázása, a kézfogás megtagadása. ’Gyurcsánnyal nem kezet rázni’ jobbos körökben ’magyar virtus’ volt. Sólyom elnök is elfelejt ennek-annak gratulálni”.

2010. január 09.
Letartóztatták a BKV volt humánpolitikai igazgatóját
Index

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a Fővárosi Főügyészség indítványára elrendelte a szerdai rendőri házkutatás után őrizetbe vett Sz.-né Sz. Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója előzetes letartóztatását, különösen nagy értékű csalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt. Sz.-né Sz. Eleonóra kilencoldalas vallomást tett és panasszal is élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen. A BKV-tól mintegy 100 millió Ft-os végkielégítéssel távozott terhelt bankszámláján 54 millió Ft-ot zároltak.

2010. január 09.
Kacsa, hogy Fodor lesz az MDF budapesti listavezetője
Index

Nem felel meg a valóságnak az a pénteki Fodor Gábor és Herényi Károly által is közleményben cáfolt, a Magyar Nemzetben megjelent sajtóértesülés, mely szerint az „SZDSZ mögötti pénzügyi körök hajlandók volnának finanszírozni az MDF kampányát, valamint támogatnák Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét, cserébe azt kérik, hogy Fodor Gábor legyen az MDF budapesti listavezetője”. Ugyanakkor azt az Index forrásai is elismerték, hogy a két párt „előrehaladott” tárgyalásokat folytat a parlamenti választási együttműködésről és az MDF budapesti listáját valóban az SZDSZ által javasolt politikus vezetheti. A Fodor Gáborral kapcsolatos álhír olyan MDF-es csoportoktól eredhet, amelyek nem érdekeltek a megállapodás megkötésében.

2010. január 08.
Kikapcsolták az áramot az esztergomi élményfürdőben
Index

30-40 millió Ft közötti díjtartozás miatt kikapcsolta az E.ON az áramot az esztergomi önkormányzat tulajdonában álló Aquasziget Élményfürdőben. Az áramszolgáltató társaság már csütörtökön is megpróbálta kikapcsolni az áramot, de nem engedték be a villanyszerelőket, ezért pénteken más műszaki megoldást alkalmaztak.

2010. január 08.
„Ráment az élete” – az MDF kitüntetné a Dunagate kirobbantóját
Hírszerző

Az MDF azt kérte a miniszterelnöktől, hogy kapjon állami kitüntetést Végvári József őrnagy, az 1990-es Dunagate-ügy kirobbantója. Végvári a rendszerváltás idején egy televíziós stábnak titokban megmutatta, hogy iratmegsemmisítés zajlik, és bizonyította, hogy az állambiztonság titkos eszközökkel figyelte az akkori ellenzéket.” Az őrnagyot ezért „meghurcolták”, „államtitoksértés, illetve kötelességszegés miatt, vádemelés nélkül ügyészségi megrovásban részesítették”, ma is „szerény nyugdíjból tengeti életét”. Csapody Miklós országgyűlési képviselő és Roszik Gábor MDF-es politikusok felhívták továbbá a kormányt, hogy „szerezzen érvényt a Kenedi-bizottság jelentésében foglaltaknak,…hozza nyilvánosságra a 2060-ig titkosított, az elmúlt rendszer titkosszolgálati adatait rögzítő 18 mágnesszalag tartalmát”. Szollár Domokos kormányszóvivő erre reagálva leszögezte, hogy „nyitott ajtón kopogtat az MDF, mert a kormány nyilvánosságra hozza a mágnesszalagokról megmentett azon adatokat, amelyek nem kockáztatják a nemzet biztonságát”.

2010. január 08.
Előállították Hagyó volt szóvivőjét
Index

Előállította, majd néhány órával később – kihallgatása után - elengedte a rendőrség Horváth Évát, Hagyó Miklós korábbi fővárosi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét. Horváth Évának azután mondott fel Kocsis István BKV-vezér, miután az Index megírta, hogy 2007 eleje óta szóvivői tisztségével párhuzamosan a közlekedési társaságnál is fizetett állása volt. Azóta kizárólag a stop.hu ügyeivel foglalkozott, amelyet élettársa vezetett, ám irányításában informálisan Horváth is részt vett.

2010. január 08.
Az elítélt Fidesz pártigazgató újabb vidéki kalandjai – Várhegyi Attila és a sült gesztenye
Hírszerző

„Igencsak kapós a frissen meghódított vidéki jobboldali önkormányzatoknál” a szolnoki polgármesterként elkövetett hűtlen kezelés miatt 2002 őszén jogerősen elítélt Várhegyi Attilának, a Fidesz volt pártigazgatójának cége, a Prestige Media Kft. A társaság „Pécs után most Dombóváron végzi a városháza összes marketingtevékenységét, meglehetősen húzós árakon”. Az ügyben már büntetőfeljelentés is született. A helyi fideszes polgármester, Patay Vilmos nagyarányú győzelme után azonnal igénybe vette a Prestige Media szolgáltatásait, a szavazást telefonon köszönte meg a dombóváriaknak. Miután a hívások még az új polgármester beiktatása előtt zajlottak, a szolgáltatást egy héttel annak megtörténte után rendelte meg a polgármester, ami a dombóvári szocialisták szerint a számviteli fegyelem megsértésének gyanúját veti fel. A dombóvári polgármester szerint „a hívásoknak nem az volt a célja, hogy az őt támogató voksokat köszönje meg, hanem hogy magát a szavazást, a ’demokrácia ünnepét’ népszerűsítse”.

2010. január 08.
A Jobbik bepanaszolta Bajnait, Sólyom megvédte
Hírszerző

Kumin Ferenc, az államfő szóvivője Balczó Zoltánnak, a Jobbik alelnökének levelére írt, pénteken a KEH honlapján is nyilvánosságra hozott válaszában kifejtette, hogy Sólyom László szerint Bajnai Gordon kifogásolt közelmúltbeli nyilatkozata is a „szabad véleménynyilvánítás körébe” tartozik. A miniszterelnök ebben úgy nyilatkozott, hogy „biztosítani fogja, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyei ’nyitott könyvként’ elérhetőek legyenek valamennyi, a választásokon résztvevő demokratikus párt számára, ugyanakkor ez a Jobbik Magyarországért Mozgalomra nem vonatkozik, mert azt a miniszterelnök nem tartja demokratikus pártnak”. Kumin Ferenc aláhúzta, hogy csak a független bíróság mondhatja ki egy párt feloszlatását, addig minden párt szabadon, és „minden más párttal egyenlő jogokkal működhet”. Ugyanakkor „az nem tiltható meg, hogy a politikai véleménynyilvánítás jogával élve az egyébként jogszerűen működő pártokat bárki, így … a kormány tagjai politikai értékítéletüket kifejező jelzőkkel illessék, illetve hogy pártokhoz való viszonyukat, kapcsolatukat - a jogok sérelme nélkül - ezen értékítélet alapján határozzák meg”.

2010. január 08.
Adózási dzsungelt hozhat a Fidesz
Origo

Az „igazságosság és a családok segítése” érdekében bevezetni kívánt családi adózás terve „áll nyerésre” a Fideszen belül zajló vitában. A családi adózás azonban „várhatóan egy a jelenleginél jóval bonyolultabb jövedelemadózási rendszerhez vezetne”, s „nem kizárt, hogy valójában csak egy szűk elit járna jól vele”. Az egykulcsos adórendszerre, valamint a családi adózás és az egykulcsos adózás valamilyen ötvözetére vonatkozó korábbi elképzelések háttérbe szorultak. A családi adózás összetettségét a családtagok összevont adóalapja, az adókulcsok családtípusonként eltérő nagysága, a váratlan családi események (pl. halálesetek) kezelése adja. A kritikusok szerint ahhoz, hogy a családi adózás „a kitűzött céljait el tudja érni, nagyon bonyolulttá kell tenni, ami csökkenti a hatékonyságát, és végső soron az adórendszer alapvető célja, a kiszámítható bevételek ellen hat.”

2010. január 08.
Pedofil testszkennerek
Metazin

A karácsonykor meghiúsított merénylet – egy nigériai férfi kis híján felrobbantotta a Delta-Northwest Airlines Amszterdamból Detroitba tartó járatát - óta „egyre több helyen rendszeresítik a testszkennereket”. „Szakértők szerint azonban a háromdimenziós lemeztelenítés nem hatékony ellenszere a terroristáknak”, hiszen „a testüregekbe rejtett robbanószerkezetet és robbanóanyagokat még ezek a röntgenkapuk sem mutatják ki”. A módszer alkalmazása viszont „törvénysértő”, mert ilyenkor „a nemi szervek körvonalát is megmutató képeket készítenek az utasokról”, s a kiskorú utasokról készített képeknél még pedofíliával összefüggésbe hozható gyermekvédelmi aggályok is felmerülhetnek.

2010. január 08.
Túlterhelt Bíróságok
Jogi Fórum

„Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület a bíróságokat érintő legsúlyosabb problémának tartja az egyes nagy bíróságok (leginkább a Fővárosi Bíróság és a Pest Megyei Bíróság) túlterheltségét, valamint azt, hogy a bíróságok döntéseinek kommentálása szakképzett bírósági tudósítók hiányában akkor is a bíróságok munkája elleni közhangulat erősödését eredményezi, amikor a döntések szakmailag helyesek”. Az IBIKE „erre tekintettel egyik fő feladataként tűzte ki, hogy más szakmai egyesületekkel és az OIT tagjaival együttműködve kidolgozza a munkateher arányos elosztására vonatkozó megoldási javaslatát”. Az érdeklődő lakosság jogi ismereteinek bővítését az Egyesület „a www.galamus.hu című új honlappal kötött együttműködés keretében kívánja megoldani”.

2010. január 08.
Toporgás ? Megrekedt büntetőügyek Magyar Gárda fronton
Hírszerző, Népszava

A Népszava írása alapján látszólag egy helyben állnak „a Magyar Gárda tovább működtetése miatt” indult büntetőeljárások, így a Kiss Róbert „főkapitány” ellen a 2009. júliusi rendezvények folytán egyesülési joggal való visszaélés és törvény vagy hatóság rendelkezés elleni izgatás, vagy a Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen a 2009. augusztusi szentendrei illegális gárdavatás miatt egyesülési joggal való visszaélés alapos gyanúja indított ügyekben.

2010. január 07.
Heller Ágnes az Egyenes Beszédben
ATV online Videótár

Kálmán Olga kérdéseire adott válaszában Heller Ágnes filozófus, akadémikus Pálinkás József akadémiai elnök formálisan jogszerű döntését, amellyel az intézeti filozófusok többségi álláspontjával szemben Gábor György intézetigazgató pályázatát elutasította, és Boros Jánost nevezte ki az MTA Filozófiai Kutatóintézete új igazgatójának, az alapvető demokratikus és erkölcsi normákkal szembenállónak minősítette.

2010. január 07.
Garázda BKV-biztonsági őrök ellen emeltek vádat
Index

Vádat emelt a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség társtettesként, csoportosan elkövetett garázdaság, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt nyolc, a BKV éjszakai járatain szolgálatot teljesítő biztonsági őr ellen. 2008 decemberében a BKV egyik éjszakai járatán nyolc biztonsági esett neki egy utasnak, aki nem akart jegyet venni, mert korábban már megbüntették, amit csekkel bizonyítani is tudott. A sértettet lelökték a buszról, kirúgták a lábát, majd a földön fekvő és összegörnyedő embert körbeállták, és együttesen nagy erővel rugdosták, valamint ököllel ütötték. Az áldozat a fején és a mellkasán szenvedett nyolc napon belül gyógyult zúzódást.

2010. január 07.
Egyre több fehér port postáznak
Index

A héten már másodszor kapott egészségre a hatósági vizsgálatok szerint veszélytelen fehér port tartalmazó borítékot az Országos Cigány Önkormányzat, de Ajka polgármesterének, Schwartz Bélának és Balatonfüred szocialista parlamenti képviselőjének, Nagy Jenőnek is küldtek egyet-egyet. A rendőrség mindegyik esetben eljárást indított. Nagy Jenő fenyegető levelet is kapott „a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregtől”. „Amennyiben nem derül ki, hogy 2006-ban kik voltak a rendőri ruha alatt, újabb figyelmeztetésre számíthat" - áll a géppel írt levélben.

2010. január 07.
Az Este – Akadémikus vita, új igazgatók a kutatóintézetek élén
MTV online Videótár

Pálinkás József, az MTA elnöke szerint az intézetigazgatók kinevezése nem tudományos, hanem felelősségi kérdés. „Nekem az a felelősségem, hogy az Akadémia által fenntartott kutatóintézetekben hogyan költik el az állampolgárok adóforintjait. A kutatóintézetekben kutatási eredményeket kell produkálni…vagy produkáltatni” – mondta az Akadémia elnöke. Pálinkás nem tudott arról, hogy Boros János, a Filozófiai Kutatóintézet általa kinevezett új igazgatója Gábor Györgyöt, a korábbi igazgatót már első igazgatói munkanapján leváltotta igazgatóhelyettesi tisztségéből.

2010. január 06.
A tét  – 1. és 2. rész
ATV online Videótár

Bánó István műsorában Gerő András történész Sólyom László újévi beszédével összefüggésben (az 1. rész utolsó 3-4 percében) előadta, hogy a köztársasági elnökkel nem az a fő baj, hogy melyik párttól mekkora távolságot tart, hanem az, hogy erkölcsi intelmeihez nem társul alapvető hitelesség, mert azt már régen elvesztette.
Gerő szerint Sólyom „felajánlkozott” a következő elnöki periódusra, és „ez kulcs a személyi motiváció felfejtésében”. „Elkezd beszélni azok szája íze szerint, akiktől várhatja” újbóli megválasztását. „A másik nagy probléma ezzel az emberrel, hogy nincs hitelessége. Mert mi a hitele egy olyan embernek, aki kiáll, és köztársasági elnökként elkezd a korrupció ártalmas mivoltáról beszélni, akkor, amikor a tavalyi évet az jellemezte, hogy magyar állampolgárok rasszista alapon meggyilkoltak magyar állampolgárokat? Ha valaki morális tekintély akar lenni egy országban, akkor ezt bele kell venni egy ilyen beszédbe. Ez az, amire egy köztársasági elnöknek azt kell mondania, hogy tűrhetetlen. Ez az, amiben erkölcsi gátat kell jelentenie.” „Sólyom, aki egy elképesztően arrogáns, nagyképű ember, kioktatott megint egy országot, morálisan mindent helyre tett, de kérdem én, mi az alapja erre?” „Elutasított politikussá vált. Ötven pont alatt van a népszerűsége. Sem Mádl Ferencnek, sem Göncz Árpádnak soha nem volt ilyen alacsonya a népszerűsége.” „Sólyom nemcsak önmagát teszi nevetségessé, hanem azt a demokratikus politikát is, amelynek a támogatására az ő pozíciója szolgálna.”

2010. január 05.
Fővárosi Bíróság: Jogsértően pályáztatta az ORTT a kereskedelmi rádiókat.
Jogi Fórum

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, amelynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot – mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében. „A Danubius jogi képviselője a tárgyaláson többek között azzal érvelt, hogy az Advenio tulajdonosi szerkezete nem felel meg a médiatörvény előírásainak, a cégben ugyanis befolyásoló részesedése volt a pályázat idején, és van jelenleg is a Lánchíd Rádiónak, ez pedig összeférhetetlenséget idéz elő, és ellentmond a véleménybefolyásoló médiamonopólium tilalmának.” A bíróság megjegyezte, hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására, továbbá „a bíróság érdemben nem vizsgálhatta felül a pályázatban szereplő üzleti terveket”.


Ajánlja az írást másoknak is!