rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 6. rész (egyes igazságügyi tárgyú törvények módosítása)


MTI 2014. november 11., kedd 14:25

Az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról szóló általános vitával folytatta munkáját kedden a parlament. Az előterjesztés egyik fő pontja, hogy miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. A Fidesz támogatta, a Jobbik azonban kritizálta az előterjesztést.

Tizenegy jogszabályt módosítanak egy törvényben, miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában ismertette: az indítvány 11 jogszabályt módosít, amelyek között több nagy horderejű intézkedés is szerepel.

Elsőként két EU-s rendelet hazai alkalmazáshoz szükséges szabályozást említett, amelyek az egységes európai igazságügyi térség működését erősítik. A polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, más néven az új Brüsszel I. rendelet a polgári ügyekben történő uniós igazságügyi együttműködés alapvető jelentőségű jogforrása - közölte. Ez - néhány ügytípus kivételével - általános jelleggel és egységesen szabályozza, hogy a polgári ügyekben melyik tagállam bírósága előtt indítható eljárás, és biztosítja ezeknek az ítéleteknek az elismerését és végrehajtását a többi tagállamban.

Az új rendelet megszünteti a végrehajthatóvá nyilvánítási, úgynevezett exequatur eljárást - hívta fel a figyelmet.

A polgári ügyekben hozott védelmi intézkedések kölcsönös elismeréséről szóló rendeletről azt mondta, ezáltal az unió azon állampolgárai részesülhetnek gyors, hatékony és szélesebb körű védelemben, akiknek életét, testi vagy lelki épségét, személyes szabadságát, biztonságát, illetve nemi integritását potenciális veszély fenyegeti. A rendelet legfőbb célkitűzése, hogy továbbra is a saját tagállamban elrendelt polgári jogi, védelmi intézkedés szerint védelemben részesüljön az, aki más tagállamba utazik. A szabályozás alkalmazásával az unió teljes területén érvényesíthető a nemi alapú vagy a szoros kapcsolatban állók közötti erőszak megakadályozásáért hozott hatósági vagy bírósági határozat.

Az államtitkár kitért a Ház előtt fekvő javaslat azon rendelkezéseire is, amelyek a bírósági végrehajtásról szóló rendelkezést módosítják. Hangsúlyozta, hogy a végrehajtók munkáját számos kritika érte a végrehajtást kérők és az adósok oldaláról is. Az igazságügyi tárca az elmúlt időszakban fokozott figyelemmel kísérte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működését és az önálló bírósági végrehajtók működése felett gyakorolt felügyeletet - mondta.

A végrehajtás főbb keretei húsz éve lényegében állandóak, a feladatot 198 önálló bírósági végrehajtó végzi. Az ő számuk az utóbbi tíz évben lényegében változatlan maradt, a végrehajtási ügyek száma viszont háromszorosára, évi kétszázezerről, hatszázezerre nőtt - közölte. A végrehajtási ügyek átlagos ügyértéke tíz év alatt 550 ezerről egymillió egyszázezer forintra nőtt, de a végrehajtók pénzügyi eredményessége csökkent - hívta fel a figyelmet.

A végrehajtás feletti felügyeletet továbbra is az igazságügyért felelős miniszter gyakorolja - folytatta, de kiemelte, hogy a kamara és a végrehajtói szervezet feletti állami felügyeletet meg akarják erősíteni. Egyik első lépésként megteremtik annak a lehetőségét, hogy egy miniszteri biztost rendelhessenek ki a kamarához, akinek feladata lehet a kamara gazdálkodásának és adminisztrációjának teljes átvilágítsa.

A törvényjavaslat további témáira áttérve arról is beszélt, hogy civil szervetekkel kapcsolatos eljárásokban 2015. január 1-jétől lehetséges, bizonyos esetekben pedig kötelező lesz az elektronikus ügyintézés. Hozzátette, hogy a civil szervezetek közhiteles nyilvántartása a szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatást elősegítő újabb adatokkal bővül majd.

Fidesz: ésszerű, hogy miniszteri biztos kerül a végrehajtói kamara mellé

Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a bírósági végrehajtás különlegesen fontos szerepet tölt be a jog érvényre juttatásában, márpedig az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint vizsgálatok bebizonyították, hogy ma Magyarországon mind az adósok, mind a végrehajtást kérők érdekei sérülnek a végrehajtás során jogszabályok megszegése miatt.

A kormánypárti politikus tűrhetetlennek nevezte, hogy éppen „a jogérvényesülés biztosításának eszközével felvértezett” emberek fordulnak szembe a jogszabályi rendelkezésekkel.

Ezért a Fidesz ésszerűnek, támogathatónak tartja, hogy a végrehajtások ellenőrzésére ideiglenesen miniszteri biztost nevezzenek ki - mondta Vas Imre, aki azt is üdvözölte, hogy 2015. március 1-jétől a végrehajtásokkal kapcsolatok panaszok kezelését az Igazságügyi Hivatal veszi át a kamarától.

Jobbik: állami ellenőrzés alá kellene vonni az egész végrehajtási rendszert

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy pártja szerint az egész végrehajtási rendszert szigorú állami ellenőrzés alá kellene vonni, ugyanis „iparág alakult ki magyarok kifosztására”. Azt is mondta, hogy a profitérdekeltséget ki kellene kapcsolni a rendszerből.

A kormányzati törvényjavaslatot úgy értékelte: ha ennyi az összes cselekvési terv, az adósok nagy bajban vannak. Lehet előrelépni a módosítással, de ez szerinte messze van a fogyasztóvédelmi problémák valódi kezelésétől.

Lukács László György, a Jobbik másik vezérszónoka megerősítette az állami felügyelet szükségességével kapcsolatos jobbikos álláspontot.