rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. december 7.


Bolgár György kérdései a 2010. december hetedikei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy Orbán Viktor szerint azért minősítették le Magyarországot, mert a kormány intézkedései nem szokványosak. Ám ha megszületnek az eredmények, jönnek a felminősítések is. Ehhez képest a bajor Süddeutsche Zeitung mai számában arra figyelmeztet, hogy Magyarország nemzeti előjelű egypárt rendszer felé sodródik. Pártdiktatúra készül és az Európai Uniónak meg kellene követelnie, hogy tagállama, amely az unió soros elnöke lesz, tartsa be az európai normákat. Szokatlan módszerek, vagy nagyon is ismerősek, amiket itt használnak? Netán őrület, ami nálunk folyik, ahogy a német Handesblattban egy osztrák bankár megfogalmazta?

Másik, bár ezzel kapcsolatos témánk, hogy Magyarország után több magyarországi bankot is leminősített a Moody's. Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint azonban nem a Moody's kormányozza az országot. Ez tény. És akkor az sem számít hogy mit mond, hogyan minősít?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy politikai nyilatkozattervezetet akar elfogadni Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János a parlamentben a nyugdíjakról. És ebben garantálná a magánpénztári hozamok adómentességét. Igaz a nyugdíjvédelmi biztos asszony a múlt héten még adóztatásról beszélt, de egy hét az nagy idő, elég egy új politikai nyilatkozatra is. De miért változik hetenként az, amit akarnak? És hogy lehet, hogy mégis van hozam, ha egyszer eltőzsdézték?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy a Financial Times minősítése szerint Matolcsy György az utolsó előtti az uniós pénzügyminiszterek sorában, vagyis majdnem a legrosszabb.

És végül beszéljük meg hogy a magyar diákok jelentősen javultak szövegértésben a most nyilvánosságra hozott nemzetközi úgynevezett piza felmérés alapján. Mégsem volna olyan tragikus a magyar oktatás mint amilyennek mondják?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!