rss      tw      fb
Keres

Három százalékponttal csökkenhet az államadósság novemberben


MTI 2014. november 19., szerda 10:41

Az ÁKK honlapján elérhető adatok szerint november 14-én 79,1 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, 2,0 százalékponttal alacsonyabban az október véginél.

A legfrissebb adat tükrözi az Európai Bizottságtól 2008-ban felvett hitel 2 milliárd eurós részletének visszafizetését. Borbély László András egy szerdai interjúban azonban azt is elmondta, hogy a hónap végéig még további 355 milliárd forinttal csökken az adósság a lejáró diszkont kincstárjegyek kifutása miatt. Ez további 1,2 százalékponttal csökkenti majd a GDP-arányos adósságot.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában szerda reggel elmondta, hogy az adósságkezelő hetente közölt GDP-arányos adósságadata azonban nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi számlákról kiadott negyedéves jelentése szerint az államháztartás névértéken számolt konszolidált bruttó adóssága, a maastrichti államadósság idén szeptember végén a GDP 83,0 százalékán állt, a tavaly év végi 79,4 százalékos szinttel szemben. Az ÁKK nem konszolidált adósságmutatója szeptember végére 80,7, 2013 végén 75,7, százalékos GDP-arányos adósságot jelzett.

Az ÁKK adatai szerint múlt pénteken a központi költségvetés adóssága az 24 204 milliárd forintot tett ki, ami 2 206,0 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól átvállalt adósságot, amely csak a központi költségvetés adósságát növeli, de nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 euró árfolyamnál gyengébb devizaárfolyam is - olvasható az ÁKK honlapján.

A nemzeti számlák szeptember óta alkalmazott ESA2010 módszertana szerint azonban központi költségvetés adóssága a GDP 77,1 százaléka volt a múlt hét végén. Az ÁKK táblázatában az összehasonlíthatóság érdekében mindkét módszertan (ESA95, ESA2010) szerint számolt adósságráták megtalálhatóak. Az MNB számítása szerint az ESA2010-es módszertannal átszámolt tavalyi GDP adattal kalkulálva a maastrichti adósság 77,3 százalékon állt az év végén, de az idei negyedévek GDP-revízióját azonban még nem vette figyelembe az MNB.