rss      tw      fb
Keres

Tarlós: folyamatosan emelkednek az új autó eladások


MTI 2014. november 21., péntek 11:55

Véget ért a 2008 óta tartó recesszió, amelyben az autókereskedők 60 százaléka ment tönkre, az utóbbi 14 hónapban újra és folyamatosan emelkednek az új autó eladások - hangsúlyozta Budapest főpolgármestere pénteken a Mobilitás autókiállítás és vásár megnyitóján Budapesten, a Syma csarnokban.

Tarlós István szerint a kiállítás és vásár megrendezése is erre utal, hiszen 10 éves szünet után rendezik meg ismét a 20 kiállítót és 24 márkát felvonultató eseményt.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a főváros új közlekedési stratégiája nem akarja ellehetetleníteni az autós közlekedést, a társadalmi vitára bocsátott dokumentummal az élhető környezet megteremtése mellett a kiszámítható közlekedést, a főváros és környéke közötti kapcsolat erősítését szeretnék elérni.

A magyar járműipar 100 ezer embernek ad munkát, a kormány támogatja, hogy számuk tovább nőjön - fejtette ki Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

Szerinte a járműiparra különösen igaz az, hogy igényli a szakmunkástanulók magas szintű képzését, azt, hogy a tanulók a munkahelyeken lépést tartsanak a technikai fejlődéssel. Ezt szolgálja, hogy Magyarország - a német és az osztrák mintát adaptálva - áttér a duális képzésre - mondta az államtitkár.

Az autózásban olyan áttörés kezdődött, mint ami az 1930-as években az elektromos vasúti hajtásban indult el - fejtette ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a kormány elektromobilitással kapcsolatos terveit ismertetve. Az elektromos autó szerinte hamarosan a mindennapi élet része lesz. „A kormány támogatja az elektromos hajtású közlekedést, s azt, hogy Magyarország vezető szerepet játsszon ebben a Közép-Kelet-európai régióban” - tette hozzá, az ezt segítő Jedlik Ányos tervet ismertetve.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) elnöke, a kiállítás szervezője a járműjavító szektor helyzetéről szólva kiemelte: annak teljesítménye évi ezer milliárd forint, de ebből 60 százalék engedély nélkül, feketén zajlik. A legális szakma és a kormány azon fáradozik, hogy a fekete szektor visszaszoruljon - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a gazdaság növekedésével egyre több ember tud új, vagy jó minőségű használt autót vásárolni.

Gablini Gábor bemutatta azt az 5 tagú magyar Peugeot szerelő csapatot, amely 56 ország 5 ezer szerelője közül idén megnyerte az autógyár világversenyét.

A vasárnap estig nyitva tartó bemutatón a márkakereskedők mellett jelen vannak a finanszírozók, a biztosítók, a járműkarbantartók és az alkatrész-kereskedők is.