rss      tw      fb
Keres

Közösségi finanszírozással vásárol holdmeteoritot a bécsi Természettudományi Múzeum


MTI 2014. november 26., szerda 15:34

Egy nemrég Marokkóban talált, négyszáz gramm súlyú holdmeteoritot közösségi finanszírozással akar megvásárolni a bécsi Természettudományi Múzeum (NHM).

Az Oued Awlitis 001 nevet viselő, Holdról származó kőzet év végéig látható a múzeumban, ezzel „kvázi” reklámozza megvásárlását. Ehhez 110 ezer euróra (33,7 millió forintra) van szükség - közölte az intézmény.

Az NHM, amelynek a világ legrégebbi és legnagyobb meteorit gyűjteménye van, nem rendelkezik a kőzet megvásárlásához szükséges összeggel. Célja nemcsak az, hogy bemutassa közönségének a szokatlanul nagy holdkőzetet, hanem hogy „támogassa ennek az egyedülálló meteoritnak a kutatását, a Holdról szóló ismeretek bővítését és hogy megőrizze ezt a nem mindennapi leletet a tudománynak és az eljövendő generációknak” - mondta el Ludovic Ferriere, az NHM meteoritkutatója.

A külön erre a célra létrehozott internetes platformon (http://de.ulule.com/help-us-to-get-the-moon/) bárki támogathatja legalább öt euróval a meteorit megvételét. A pénzből a meteorit megvásárlása mellett annak tudományos kutatását is finanszírozzák.

A különleges kőzetre januárban bukkantak a Szahara nyugati részén.