rss      tw      fb
Keres

Standard: Putyin és az európai szélsőséges pártok szoros kapcsolata
A Der Standard című osztrák lap A Front National, az FPÖ és Putyin többi barátja címmel közölte Hans Rauscher kommentárját. Az EU minden jobbos pártja partner az orosz rezsim számára, amely egyértelműen meg akarja osztani és gyengíteni akarja az Európai Uniót.


„Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem fogadott el pénzt Putyin kezéből” – mondja H.-C. Strache Moszkvából. Ott egy kerekasztalbeszélgetés alkalmából tartózkodik, amelyet az állami duma külügyi bizottságának elnöke, Alekszej Puskov vezet. Puskov, aki tévékommentátor is, annyira Nyugat-ellenes, amennyire ez Oroszországban csak lehetséges.


Ha Strache azt mondja, hogy az FPÖ nem fogadott nem fogadott el pénzt (és hitelt), akkor ezt egyelőre tudomásul kell venni. Akkor is, ha Marine Le Pen, az FPÖ-vel szövetségben álló francia Front National főnöke kilencmilliós hitelt kapott Oroszországtól. Akkor is, ha Le Pen és Strache nagyon harmonikusan összecseng Putyin ügyében (Le Pen: „Putyin az európai civilizáció értékeit védi”, Strache: „Putyin színtiszta demokrata, de tekintélyelvű stílussal”). Akkor is, ha az FPÖ-politikusok és Oroszország közötti szoros kapcsolatok listája hosszú. Akkor is, ha a kapcsolatok egy része olyan gazdag orosz oligarchákon át vezet, akik Putyinhoz fűződő kapcsolatokkal rendelkeznek. A párizsi orosz bank, amely a hitelt adta a Front Nationalnak, részben egy orosz oligarcha tulajdona.


Az európai jobboldali populista és szélsőjobboldali pártok között nemcsak az FPÖ és a Front National rendelkezik szoros kapcsolatokkal Putyinhoz. A brit UKIP radikális Európa-ellenesei szívesen látott vendégek a Russia Todaynál, a Kreml külföldre irányuló, angol nyelvű műsorszórójánál. A magyarországi szélsőjobboldali, antiszemita Jobbikhoz is vannak kapcsolatok (az FPÖ részéről is). A Bild Zeitung beszámolója szerint a Putyin-csapat érdeklődést tanúsít a német Alternative für Deutshland (AfD) iránt is.


Mindezek az EU-n belüli jobboldali pártok nacionalisták, és ezért eleve EU-ellenesek. Ez teszi őket partnerekké az orosz rezsim számára, amely egyértelműen megosztani és gyengíteni akarja az Európai Uniót.


AZ EU mágnesként hat azokra az országokra, amelyek a Szovjetunió egykori területén vannak, és amelyeket Putyin újra be akar vonni befolyási övezetébe: Grúziára, Moldovára, és mindenekelőtt Ukrajnára.


Húsz évvel ezelőtt Ukrajnában és Lengyelországban nagyjából egyenlő volt az egy főre jutó jövedelem. Lengyelország az uniós csatlakozás után elhúzott. Amennyiben Ukrajna áttér a nyugati modellre, akkor Putyin szempontjából fennáll a veszély, hogy ez a sikertörténet megismétlődik közvetlenül az orosz határnál.


Putyin időközben ezért, és egyéb okokból az EU-t ellenfélnek, és nem partnernek látja, mégpedig olyan ellenfélnek, amely – lásd a szankciók hatását – mégsem annyira fogatlan. Ezen kívül egy völkisch-nacionalista modell nem fér össze az EU nemzetek felettiségével. Ezért támogatja kapcsolatok ápolásával és – mint most a Front National esetében bebizonyosodott – pénzzel is az EU-ellenes európai mozgalmakat és pártokat.


Az FPÖ a Putyin tekintélyelvű, agresszív államához való dörgölőzésével –bármi motiválja is – újabb érvet szolgáltat ahhoz, hogy ez a párt nemes egyszerűséggel szólva nem kormányképes.