rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 8.Ha én kormány lennék, és bármilyen kritikába ütköznék (lásd: „…nekimegy a falnak,/
Nagyot koppan akkor”), semmiképp nem követném Arany Jánost (lásd: „…azután elhallgat”). Először is megbíznám jó embereimet, menjenek önként újra a falnak, hátha másodszor nem fognak koppanni. Például, ha az Európa Bizottság kedvezőtlen prognózist adna a magyar gazdaságról, egyik nagy szaktekintélynek (tekintélyét tőlem kapta) számító miniszterem rögtön nyilatkozna, hogy ez a prognózis „hiteltelen és professzionálisan megalapozatlan”. Ha egy Moody's Investor Service nevű hitelminősítő intézet két fokozattal visszaminősítené a magyar államkötvények besorolását, rögtön egész üteget állítanék csatasorba. Egy független biztosítóintézet-tulajdonos – ugyancsak tőlem kapott szakmai tekintélyével élve – nyilatkozna, hogy ez bizony elhamarkodott döntés volt. Egyik miniszterem közölné, hogy szegény Moody’s több dolgot nem vett figyelembe, a másik pedig egyenesen a BBC-ben üzenne, hogy a Moody’s hatalmas hibát követett el, és jó lesz, ha újragondolja. Egy vidéki polgármester barátom pedig miheztartás véget megüzenné a világnak, hogy „Magyarországot nem a Moody’s vagy a Standard and Poor’s, és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány”.

Persze tudnám, hogy bármilyen gyengék is szakmailag, bármilyen elhamarkodottan hozzák is a döntéseiket, és hiába halmoznak hibát hibára, ezt rajtam kívül más nem veszi észre. Ezért aztán a besorolásaiktól függ, hogy az állampapírjaimat veszik-e majd, mint a cukrot, vagy a nyakamon maradnak. Ha a fenyegetés nem hatna, és a cég nem gondolná újra a minősítését, ismét élnem kellene nagy népi kétharmados felhatalmazásommal, és néhány dolgot törvényileg kellene rendeznem.

Országgyűlésemmel törvényt hozatnék, amely a „Jobb és szabadabb nemzetközi hitelminősítésért” címet viselné. Preambulumában üdvözölne minden független minősítő intézetet, hitet tenne a minősítések szabad áramlása mellett, és leszögezné, hogy a népnek joga van a kevésbé elhamarkodott, szakmailag hibátlan minősítésekre. Bevezetné a hitelminősítők magyarországi tartózkodási engedélyét, amelynek megadását feltételekhez kötné. Az engedélyt az újonnan felállítandó „Hitelminősítők Nemzetközi Utaztatási Tanácsa” adná ki. A demokratikus választás elvének tiszteletben tartásával, kiválasztottamat kilenc évre nevezném ki a Tanács vezetőjéül. A későbbiekben belső, szigorúan titkos rendeletben megfogalmazott kritériumok alapján ő döntené el a kérelmek megalapozottságát. A törvény kötelezné a magyarországi adatszolgáltatókat, hogy csak előremutató adatokat szolgáltassanak, a minősítőket pedig arra, hogy ezeket az adatokat készpénznek vegyék.

De ha ez sem lenne elég, saját embereimet nevezném ki az Európa Unió és az összes minősítő intézet élére. Az erő velem van, a világ új korszakomba lépett.

Ettől kezdve csak megfontolt, szakmailag megalapozott, az országot jó színben feltüntető minősítések jelennének meg.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!