rss      tw      fb
Keres

John McCain közleménye: aggályos a demokrácia és a jogállam állapota Magyarországon
John McCain szenátor a mai napon – december 3-án – a következő közleményt adta ki, amelyben aggodalmának ad hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt.


Amióta 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök hatalomra került, antidemokratikus alkotmányos változásokat vezettek be, Magyarország bíróságainak a függetlensége csorbult, támadást intéztek a nem kormányzati szervezetek ellen, üldözik a civil szervezeteket, a sajtószabadságot megnyirbálták és így tovább. Ezek az intézkedések fenyegetik az intézmények függetlenségét, a fékek és ellensúlyok rendszerének elvét, noha ezek a demokratikus kormányzás ismérvei. Mindez mély aggodalommal tölt el engem a demokratikus normák magyarországi erózióját illetően.


Az aggodalmaimat sokan osztják. A Velencei Bizottság egyik 2013-as döntése szerint Orbán Viktor miniszterelnök alkotmányos változtatásai a demokráciát és a jogállamot fenyegetik Magyarországon. A döntés azt is megállapítja, hogy alkotmány módosításai „ellentmondanak az európai alaptörvényeknek és normáknak”, és „azzal a kockázattal járnak, hogy negatívan érinthetik az Európa Tanács három pillérét: a hatalmi ágak elválasztását mint a demokrácia alaptételét, az emberi jogok védelmét és a jogállamiságot”.


Az EBESZ és a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű szervezet elítélte Magyarország médiatörvényét, mivel az a félelem légkörét és média öncenzúráját eredményezte, még azt követően is, hogy az Európai Bizottság korábbi kifogásai nyomán változtatásokat léptettek életbe. „A magyar médiatörvény változásai csak tovább súlyosbították az aggodalmakat, hogy az országban elfojtják a kritikus és eltérő hangokat”, mondta Dunja Mijatovic, az EBESZ médiaszabadság-felelőse.


Az Európai Központi Bank több ízben figyelmeztette Orbán Viktor kormányát, mert sértette a magyar központi bank függetlenségét, és felszólította a miniszterelnököt, hogy tartsa tiszteletben a monetáris politikai alakítóit, illetve elítélte a kormány kísérleteit arra, hogy elbocsátással fenyegette a jegybankárokat, ha szembemennek a kormánypolitikával.


És csak a múlt hónapban történt, hogy hat magyart kitiltottak az Egyesült Államokból állítólagos korrupció miatt. Az amerikai ügyvivő, André Goodfriend a kitiltást figyelmeztetésnek nevezte, amelyet annak érdekében foganatosítottak, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek a demokratikus értékeket fenyegetik. Goodfriend „kiábrándító negatív tendenciákról” beszélt, illetve „a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról”.


A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása és a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat – mindazt, aminek tanúi vagyunk Magyarországon azóta, hogy Orbán miniszterelnök hatalomra került.


Orbán miniszterelnök a lépéseit egy új, az „illiberális demokrácián” alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt.


***


Az MTI jelentése: Elhatárolódott McCain szenátor több kijelentésétől az amerikai külügyi szóvivő


Marie Harf szóvivő szerint „nem meglepő", hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet McCain szenátor a magáénak vall. Harf „természetesen” ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó „újfasiszta diktátor” minősítést is. Colleen Bellről azt mondta: „Hisszük, hogy nagyon jó nagykövet lesz, és örülünk a megerősítésének”, és az új nagykövet nagyon megfelel az általa betöltendő poszt követelményeinek. Ugyanakkor – bár a washingtoni külügyminisztérium nem ért egyet a McCain által használt nyelvezettel és durva leírással – korábban aggályait fejezte ki a magyarországi helyzet miatt, amelyben „úgy tűnik, növekszik a tekintélyelvűség”. Harf szerint egyébként a szenátor azt a „színes” nyelvezetet használta, amelyről ismert. Azt ígérte, később további részleteket közöl majd.

Lásd ehhez: McCain: Magyarország „feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Putyinnal”, illetve a megerősítést: McCain tényleg Orbánt neofasisztázta.