rss      tw      fb
Keres

Német hírügynökség a magyar kormánypárt drogteszt-javaslatáról
Az europeonline portál és számos más német nyelvű sajtóorgánum A magyar kormánypárt kényszer-drogteszteket akar a tizenéveseknek címmel közölte a dpa német hírügynökség jelentését.


Magyarországon a kormányzó konzervatív Fidesz párt kötelezni akarja a 12–18 év közötti fiatalkorúakat, hogy évente drogtesztnek vessék alá magukat. Mellettük a kötelezettség a választott politikusokra és az újságírókra is vonatkozhat, amennyiben Kocsis Máté Fidesz-politikus javaslatát a jelenlegi formában foglalják törvénybe. „Még vizsgáljuk, hogy ez jogilag milyen formában valósítható meg erre a két embercsoportra nézve” – jelentette ki Rogán Antal frakcióvezető hétfőn a frakció ülése után.


A kiskorúakról szólva Rogán azt mondta, hogy a teszt eredményéről kizárólag a szülőket értesítik. Nem irányoznak elő jogi következményeket sem.


Rogán párttársa, Kocsis, a budapesti VIII. kerület polgármestere a fiatalkorúak, politikusok és újságírók kötelező éves drogtesztjéről szóló ötletet pénteken vezette fel egy posztban a Facebook-oldalán.


Ellenzéki politikusok, emberi jogi aktivisták és drogszakértők azóta élesen tiltakoznak a javaslat ellen, amely megítélésük szerint erősen sértené a szülői és polgári jogokat. A baloldali liberális DK ellenzéki párt aktivistái hétfőn tiltakozásként saját vizeletmintákat adtak le Kocsis polgármesteri hivatalában.


A Fidesz-politikus a szélsőjobboldali Jobbikban kezdte pályafutását. Legutóbb a kerületében pótlás nélkül törölte a heroinfüggőknek szóló tűcsere-programot.