rss      tw      fb
Keres

Standard: Drogteszt és a szolgalelkűség szelleme




A Der Standard Tervezett drogtesztek Magyarországon – Tekintélyelvű gondolkodás címmel közölte Gregor Mayer kommentárját. Orbán Viktor Magyarországon kitartóan leépíti a demokráciát és tekintélyelvű struktúrák hálójával vonja be a társadalmat.


Az ember szinte már nyugtatgatással próbálkozna: a magyar kormányzó Fidesz egyik politikusa által az iskolás gyerekek számára kigondolt éves drogtesztek valószínűleg csak önkéntesek lesznek, és nem kötelezők. Ezen kívül az egészet Orbán Viktor nemzeti populista kormányfő kommunikációs stábja eszelte ki, miután a kormányfő korrupciós botrányok és polgári tiltakozások miatt defenzívába került, és a polgárok félelmeit célba vevő, hatékony ellenoffenzívát követelt.


Ennyire azonban nem egyszerűek a dolgok. Orbán kitartóan építi le Magyarországon a demokráciát, és a társadalmat tekintélyelvű struktúrák hálójával vonja be. A hivatalokban, kórházakban és iskolákban a szolgalelkű engedelmesség szelleme uralkodik. Minden iskolához hivatalból be van osztva egy rendőr – a tantestület tagjaként! Ez állítólag a bűnözés megelőzését szolgálja.


Az ember így el tudja képzelni, mi fog történni, ha egy magyar iskolában elrendelik a drogteszteket „önkéntes alapon”. Kik lesznek azok a szülők, akik merik vállalni, hogy ne teszteljék a gyereküket? Hogy kitegyék a „cuccozás” generális gyanújának? A mindent lefedő tesztek megszervezése költséges infrastruktúra kiépítését követeli meg. Ezzel az elnyomó állam hüvelykszorítóját egy további fordulattal szorosabbra csavarják. Alig észrevehetően – de célirányosan.