rss      tw      fb
Keres

Wiener Zeitung: Békülékeny hang a bankokkal
A Wiener Zeitung című bécsi lap Váratlanul baráti hangok a bankokkal szemben címmel közölt cikket. A magyar kormány együttműködést akar a sokat szidott hitelintézetekkel.


Évekig tartó jégkorszak után a magyar kormány szokatlanul békülékeny hangot üt meg az osztrák bankokkal szemben. Az ország ki akarja építeni az együttműködését olyan pénzintézetekkel, mint az Erste Group és a Raiffeisen Bank International. Ezek stratégiai szövetségesek – mondta Lázár János kancelláriaminiszter a Figyelő című magyar hetilap csütörtöki számában. Az elmúlt években a magyar kormány még kemény hangot ütött meg a külföldi bankokkal szemben, és milliárdos terheket vetett ki rájuk.


Lázár azt mondta, a miniszterelnök megbeszéléseket folytatott Andreas Treichllel, az Erste Group elnökével, de részletekbe nem bocsátkozott. Azt mondta, a miniszterelnök megkérte, hogy terjesszenek elő közös javaslatot egy megállapodásra. „Az Erste Banknak stratégiai céljai vannak Magyarországon, itt erős pénzintézetnek tekintik, és ez különös figyelmet követel.” Magyarország a Raiffeisennel is megállapodást akar kötni a jövendő együttműködésről – mondta.Kiváró bankok


Maguknál a bankoknál az ujjongás korlátozott volt. A magyarországi kijelentések az első jelek arra, hogy az ottani kormány kezdi elismerni, a bankok fontosak a gazdaság számára – közölte az Erste Group. A takarékpénztár-csúcsintézet most abban reménykedik, hogy a szomszédos országban stabilabb lesz a környezet. A konkurens Raiffeisen Bank International közölte, hogy nincsenek tárgyalások vagy döntések. A magyar piac továbbra is nehéz – mondta Johann Strobl, a bank kockázati vezetője. De a legnagyobb megterheléseken talán túlvannak a bankok – tette hozzá.


Egy új hiteltörvény a vitatott devizaalapú hiteleknél a bankokat jóval nagyobb költségekkel terheli meg. A pénzügyi válság előtt sok magyar vett fel olcsóbbnak vélt hiteleket svájci frankban. Ám a magyar forint értékvesztése miatt nem tudták őket visszafizetni. A kormány kímélni akarja az érintetteket, és ehelyett a hitelező bankokat kéri a pénztárhoz: az Erste Group emiatt a folyó évben 360 millió euróig, az RBI 270 millió euróig terjedő terhelésekre számít.


Magyarország azonban csütörtökön nem csupán a bankokkal szembeni baráti hanggal kelet figyelmet: Lázár az interjúban azt is bejelentette, hogy Magyarország javítani akarja a Németországhoz fűződő kapcsolatait. Az mondta, a jövő évben ez a legfontosabb külpolitikai cél.