rss      tw      fb
Keres

Politikai kiskáté rászorulóknak
Figyelve a hazai közhangulatot, deprimáló, mennyire elterjedt az a közvélekedés, hogy előbb kell legyőzni az ellenzéki pártokat, mint a Fidesz-rezsimet ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak. A veszprémi időközi választás is nagyon jellemző módon került terítékre ebből a szempontból. Publicisták és politikusok élezték a nyelvüket azon, hogy a DK elnöke kritikus szavazásoknál nem volt jelen a parlamentben, holott ha ott van, elméletileg nem kizárt, hogy kétharmados törvények nem mennek át. Erre a DK politikusai azzal érveltek, hogy ennek a valószínűsége kicsi, mert a tapasztalat az, hogy minden szavazásnál valahogy éppen annyi jobbikos szavaz át, amennyi a többséghez kell.


Függetlenül attól, hogy szerencsés volt-e eleve lemondani arról, hogy a költségvetés elfogadásának napjaiban az ellenzék teljes számban legyen jelen a parlamentben (az élet azt igazolta, hogy nem volt szerencsés), szükséges rendet tenni a fogalmak és helyzetek között a tisztán látás érdekében.


Gyurcsány kritikusai ugyanis egészen odáig elmentek, hogy a DK érvelése hitelteleníti a veszprémi időközi választásokon az ellenzéki összefogást sürgetők retorikáját, miszerint az eredményes együttműködés megtörheti a Fidesz kétharmadát a parlamentben. Na de hát –mondják –, ha átszavazókat mindig lehet majd találni az ellenzék politikusai szerint is, akkor minek a nagy cécó a közös jelölt mögött, akkor nincs jelentősége a képviselői helyért való küzdelemnek. (Jellemzően egyébként azok gondolják így, akik az ellenzéki összefogást mindig is lesajnálták, csak kifogásokat kerestek ellene, vagy okot a lejáratásához.)


Az ő figyelmükbe ajánlom, főleg azért, mert a veszprémi időközi választás jelentősége szimbolikus, s ilyen értelemben mellékes, hogy később lesznek-e átszavazások kétharmados törvények esetén, amúgy biztos lesznek. De szimbolikusan nagyon jelentős fordulat lenne ez az eredmény egy olyan párttal szemben, amely az általa lenyúlt médiatérben és külföldön is eddig azt harsogta, hogy őt egy kétharmados népakarat helyezte a jelenlegi hatalmi pozícióba. A magyar társadalom kétharmadának akaratával áll szemben mindenki, aki kritizálni meri az intézkedéseit, még ha unortodoxok is.


Ha a veszprémi választókerületet elveszítenék, ez a hamis hivatkozási alap szűnne meg pro forma is. Az a hamis hivatkozási alap, amelyről amúgy tudjuk, hogy csak a választási rendszer és a nyilvánosság szabályainak folyamatos megerőszakolása révén volt elérhető és korántsem fedte le a magyar állampolgárok kétharmadának akaratát, mára meg már a Fidesz-szavazók is csak nem egy millióval kevesebben vannak.


Gyengébbek kedvéért megismétlem: kétharmados törvények megszavazása továbbra is lehetséges lesz szavazatvásárlás révén, de az ellenzék világossá teheti ország és világ számára, hogy a Fidesz kétharmados monopóliumának már egy éven belül a választásokat követően vége szakadt.