rss      tw      fb
Keres

Osztrák hírügynökség: Orbánék lábbal tiporják az uniós jogot
Az osztrák APA hírügynökség Országos Sajtószolgálatában tette közzé a Tiroler Tageszeitung című regionális lap vezércikkét Ideje levenni a bársonykesztyűt címmel. A cikk szerzője Mario Zenhäusern. Orbán Viktor magyar kormányfő lábbal tiporja az uniós jogot és senki nem tesz ellene semmit.


Képzeljék el, hogy Ausztria törvénnyel úgy döntene, hogy a jövőben minden külföldi szállítmányozónak a hazai kollégákhoz képest összehasonlíthatatlanul magasabb útdíjat kell fizetni. A nemzetközi felháborodás hatalmas lenne, az Európai Unió elindítaná a következő kötelezettségszegési eljárást, és alighanem egyeseknek az az ötlete támadna, hogy szankciókkal sújtsák Ausztriát.


Nos, a dühös tiltakozások teljességgel érthetőek lennének, mert egy ilyen törvény természetesen sértené az uniós jogot. Világos, nem? Nem. Ugyanis Magyarország, amely már 2004 óta az Európai Unió tagja, megint megmutatja, hogyan szabad büntetlenül lábbal tiporni az uniós és a nemzetközi jogot. Az Orbán-kormány a kényszerátváltás és a külföldi földvásárlók kényszerkisajátítása után most olyan újabb adót határozott el, amely a külföldi élelmiszerkonszernektől a sokszorosát követeli annak, amit a belföldi konkurencia fizet – érintett egyebek között a Spar is. Mindehhez ráadásul a cégeket kisajátítás fenyegeti, ha netán két egymást követő évben veszteséget könyvelnek el. Pedig a veszteségek az orbáni támadás logikus következményei.


Az egyetlen különbség a – teljesen fiktív – magasabb útdíjhoz képest az, hogy a nemzetközi felháborodás visszafogott. Az EU meg akarja várni a törvény fordítását – mondják, Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter a kérdést kétoldalú alapon akarja megoldani.


Eszükön vannak? Ha egy kis ország, mint Ausztria morog valamiért, a fél EU azonnal célra állítja a tüzérségét. Magyarország évek óta táncol az államközösség orrán, és mindenki úgy tesz, mintha köze sem lenne hozzá?


Itt az ideje, hogy az Európai Unió a Magyarországgal való bánásmódban levegye a bársonykesztyűt!