rss      tw      fb
Keres

Az orbáni kultúrpolitika
Valakitől hallottam, hogy Bojtár Endre új kötettel rukkolt elő. A címe „Útvesztők, útjelzők”, az alcíme „Írások a közép- és kelet-európai kultúrák köréből”, és a Kalligram adja ki. Egyik ismerősöm elküldte a tartalomjegyzéket, benne ilyen izgalmas fejezetcímekkel: A demokráciától a parancsuralomig: a három balti állam 1918 és 1940 között; A balti államok függetlenségének visszanyerése és a rendszerváltás; A sztálinizmus a Baltikumban – és másutt.


Gondoltam, megrendelem interneten, és elkezdtem keresgélni. A könyvesboltok kínálatában nem találtam, végül eljutottam a Kalligram Kiadó honlapjához, ahol a következőt olvastam:


Már tavaly ősszel elkészült Bojtár Endre „Útjelzők, útvesztők” című tanulmányainak közel 30 íves két kötete. A Kalligram Kiadó annak rendje és módja szerint támogatást kért kiadásához az NKA-tól, de nem kapott. A kiadónak nincs pénze a könyv kinyomtatásához, ezért fordulunk közvetlenül Bojtár Endre olvasóihoz, akik úgyis megvásárolnák a könyvet.


Bojtár Endre munkássága van annyira ismert, hogy e helyütt nem kell méltatnunk.


Tehát Bojtár Endre, a József Attila-díjas műfordító, szerkesztő és kritikus, a Széchenyi-díjas irodalomtörténész és egyetemi tanár, az irodalomtudományok kandidátusa, a 2000 című folyóirat egyik szerkesztője, akinek írásai mindig a reveláció erejével hatnak, hiába írt hézagpótló művet, nem érdemel támogatást a Balog Zoltán vezette Nemzeti Kulturális Alaptól. Úgy kell összekalapozni a pénzt ahhoz, hogy egy fontos könyv megjelenhessen.


Csak nem így állnak bosszút azért, mert a fia a Magyar Narancs főszerkesztőjeként sok borsot tör az orruk alá?