rss      tw      fb
Keres

Ebola - A járvány elleni fellépés hátráltatja a malária elleni harcot Nyugat-Afrikában


MTI 2014. december 28., vasárnap 17:46

Szakértők szerint az ebolajárvány elleni küzdelem jelentősen hátráltatja a vérzéses láznál jóval több halálos áldozatot követelő malária elleni harcot a nyugat-afrikai térségben - írta vasárnap az AP amerikai hírügynökség.

A beszámoló szerint az orvosoknak a térség jelentős részében fel kellett hagyniuk a maláriatesztekkel. Az ebola által leginkább sújtott Guineában, Sierra Leonéban és Libériában a kórházak többsége jelenleg nem fogad maláriában szenvedő betegeket.

Guineában idén 40 százalékkal csökkent a regisztrált maláriabetegek száma, ezt Bernard Nahlen amerikai szakértő szerint az okozza, hogy az emberek félnek felkeresni az egészségügyi intézményeket. „Meg lennék lepve, ha az ebolajárvány közepette nem növekedne a malária áldozatainak a száma” - jelentette ki a tisztségviselő.

Az ebolának és a maláriának rendkívül hasonlóak a tünetei, mindkét kór lázzal, szédüléssel, valamint fej- és izomfájdalommal jár. A maláriabetegek jelentős része attól tart, hogy ha orvoshoz fordul, akkor elkülönítik egy ebolaközpontban. Azok a kórházak, amelyek nincsenek felkészülve a vérzéses láz kezelésére, viszont rendszeresen elküldik az ebolagyanús betegeket.

Nyugat-Afrika malária szempontjából is a legkockázatosabb térségek közé tartozik. A Nets for Life Africa nevű, New York-i székhelyű segélyszervezet adatai szerint 2014-ben nagyjából 15 ezer volt a malária által okozott halálesetek száma Guineában, miközben az ebolavírus ugyanezen időszak alatt „mindössze” 1600 emberrel végzett az országban. A malária áldozatainak túlnyomó többsége öt éven aluli gyerek, ezen korcsoport körében ez a betegség a vezető halálok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az eddigi legsúlyosabb, idei ebolajárványban közel 20 ezer ember fertőződött meg, s közülük több mint 7693-an haltak meg.

A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz egy éve, 2013 decemberében jelent meg ismét Guineában, és a járvány Guinea mellett leginkább a szomszédos Libériát és Sierra Leonét sújtotta.