rss      tw      fb
Keres

Légicsapást mért az amerikai hadsereg Szomáliában az al-Shabaab egyik vezetőjére


MTI 2014. december 30., kedd 0:44

Az amerikai hadsereg légicsapást mért Szomália területén az al-Shabaab szélsőséges iszlamista csoport egyik vezetőjére - közölte hétfőn a Pentagon.

Mark Wright, a védelmi tárca szóvivője szűkszavú közleményében arról tájékoztatott, hogy Saakow település környékén hajtottak végre légicsapást a szervezet egyik meg nem nevezett vezetője ellen. Jelenleg folyik a támadás következményeinek kiértékelése. A szóvivő nem tartja valószínűnek, hogy a légicsapásnak voltak polgári áldozatai, illetve a célba vett személyen kívül más, közelben tartózkodó embereknek is bajuk esett volna.

Wright más részletet nem árult el a támadásról, a célba vett személy nevét sem mondta meg, de a Pentagon egyik névtelenül nyilatkozó illetékese közölte, hogy a légicsapás nem a szervezet vezetője, Ahmad Umar ellen irányult. Umar szeptemberben vette át a szervezet vezetését Ahmed Abdi Godanétől, akivel ugyancsak amerikai légicsapás végzett. Két évvel ezelőtt az amerikai hatóságok hárommillió dollárt ajánlottak fel Umar nyomravezetőjének. Akkoriban Umar a szervezet „kémfőnöke” volt.

Az al-Shabaab szövetségese az al-Kaida terrorhálózatnak és szigorú iszlám törvénykezést akar bevezetni az országban. A szervezet Szomáliában és Kelet-Afrika más államaiban is öngyilkos merényletek sorozatát hajtotta végre. Az Egyesült Államok 2008 óta terrorcsoportként tartja számon.

A szélsőséges csoport a legnagyobb akadálya a béke megteremtésének a kelet-afrikai országban, ahol a két évtizede, Siad Barre rezsimjének bukása óta káosz uralkodik, és nincs erős központi hatalom.