rss      tw      fb
Keres

Pozsonyi lapkommentár a szlovák-magyar kapcsolatokról

MTI 2010. december 15., szerda 11:36

"Ria, ria Argentína" címmmel közöl szerdán kommentárt a Sme című szlovák liberális napilap a szlovák-magyar kapcsolatokról és a magyar kormány gazdaságpolitikájáról.

"Anélkül is, hogy ismernénk az Iveta Radicová-Orbán Viktor találkozó eredményét, megállapítható: a korábbi Gyurcsány/Bajnai-Fico párosok párbeszédeinél magasabb kultúrájú dialógus kevés lesz ahhoz, hogy megakadályozza a nem szokványos szomszédsági kapcsolatok további romlását".

Az újság szerint a magyar EU-elnökség témája - amellyel Orbán ellátogatott Pozsonyba, ahol kilenc éve hivatalosan nem járt magyar miniszterelnök - csak "sajtóbuborék".

"Az EU elnökség Orbán számára biztosan égi ajándék, amellyel elvonhatja a figyelmet arról, mit csinál kétharmada otthon. Ugyanakkor ez nem olyan eszköz, amellyel európai szinten bármit is olyan mértékben tudna befolyásolni, hogy Szlovákiában a tisztesség megkövetelte szintnél nagyobb figyelemmel fogadják" - vélekedett a szerző.

Peter Schutz rámutatott: "a korábbi elnökségek is bizonyítják, hogy nem Orbán lesz az, aki meghatározza a magyar félév prioritásait, hanem a ma még ismeretlen erők." "Annak a magyar prioritásnak, hogy legyen egységes európai roma politika pedig annyi a realitása, mint annak, hogy tíz éven belül egymillió új munkahely létesül Magyarországon" - fogalmazott a lap.

Bár a szlovák és a magyar kormány egy-két dologban egyetért, Radicovának már nem kellene további közös pontokat keresnie - vélte a Sme.

"A szlovák-magyar kapcsolatoknak korrekteknek kell lenniük, de nem azon az áron, hogy a földbe szegezzük tekintetünket és ignoráljuk, hogy a szomszéd éppen elfordulóban van az európai régiótól és Argentína, Venezuela, esetleg Oroszország felé indul. A demokratikus átalakulás 20 évének az elutasítása - a Fidesz ezt nyíltan hirdeti - paradigmaváltást jelent Magyarországon" - írta a szerző.

"Tekintettel arra a határozottságra, amellyel Orbán államosít, megadóztat, lefaragja az alapvető jogokat, ma már szinte vitán felül áll, hogy saját történelmi küldetését, amely a +gazdasági nemzeti felszabadító harc+ és a kapitalista ellenes forradalom Magyarországon, komolyan gondolja" - húzta alá Schutz.

(http://komentare.sme.sk/c/5684034/ria-ria-argentina.html)