rss      tw      fb
Keres

Putyin újévi üzenetet küldött számos vezetőnek a világban


MTI 2014. december 31., szerda 12:20

Számos jelenlegi és volt külföldi állam- és kormányfőnek - közöttük Orbán Viktor miniszterelnöknek -, továbbá nemzetközi szervezetek vezetőinek küldött szerdán újévi üzenetet Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Barack Obama amerikai elnökhöz intézett üzenetében az orosz elnök hangsúlyozta: Moszkva jövőre egyenrangú kétoldalú kapcsolatokra számít a két ország között.

Putyin emlékeztette az amerikai elnököt a szövetségesek által a második világháborúban aratott győzelem közelgő 70. évfordulójára. Rámutatott, hogy az évforduló emlékeztetőül szolgál „az Oroszország és az Egyesült Államok által a béke és a nemzetközi stabilitás fenntartásában viselt felelősségre”.

Vlagyimir Putyin újévi üdvözletet küldött George W. Bush volt amerikai elnöknek is.

Angela Merkel német kancellárnak küldött üzenetében reményét fejezte ki, hogy jövőre is folytatódik Oroszország és Németország között a konstruktív párbeszéd és a partneri kapcsolatok erősítése érdekében kifejtett aktív közös munka. Újévi üzenetet kapott Gerhard Schröder volt német kancellár is.

Ferenc pápának küldött üzenetében Putyin reményét fejezte ki, hogy az Oroszország és a Vatikán közötti építő jellegű együttműködés gyümölcsözően fejlődik a közös keresztény értékek, az igazságosság és a humanizmus eszményeinek alapján.

Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett üzenetében az orosz elnök kiemelte: számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére.

„Ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának” - áll az üzenetben.

Petro Porosenko ukrán államfő neve hiányzik az újévi üzenetek több tucat címzettjének a Kreml által közzétett listájáról.

Vlagyimir Putyin az újév alkalmából üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezetőit is.