rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Véget ért a munkacsoport luhanszki tárgyalása, a résztvevők nem tájékoztattak


MTI 2014. december 31., szerda 13:09

Véget ért Luhanszkban az önhatalmúlag kikiáltott „luhanszki népköztársaság", a kijevi rendvédelmi szervek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló munkacsoport tárgyalása. A részvevők nem tájékoztatták az újságírókat sem a megbeszélés napirendjéről, sem az eredményéről - jelentette a luhanszki szakadárok „hivatalos” hírügynöksége, a Luhanszki Hírközpont (LIC).

Hétfőn hasonló találkozót tartottak Donyeckben. A donyecki szakadárok védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint a minszki tárgyalások folytatását, a tűzszünetet és a haditechnika demarkációs vonal mögé történő visszavonását vitatták meg. Szóba kerültek a fogolycsere jelenlegi szakaszának kérdései is.

A szerdai tárgyaláson a tervek szerint a donyecki szakadárok képviselői is részt vettek volna, de nem jelentek meg.

Előző nap Vitalij Kiszeljov, a luhanszki népi milícia helyettes parancsnoka úgy tájékoztatott, hogy a találkozón a Donyec-medencei helyzet rendezésről tárgyaló kontaktcsoport korábbi minszki ülésén felvetett katonai kérdéseket vitatják meg.

A kijevi vezetés, a kelet-ukrajnai szakadárok, az EBESZ és Oroszország részvételével tartott első minszki találkozón szeptember 5-én egyeztették a kelet-ukrajnai helyzet békés rendezésének tervét, és megállapodtak a tűzszünetről. Szeptember 20-án a kontaktcsoport aláírta a tűzszünetről szóló memorandumot.