rss      tw      fb
Keres

Kémkedés gyanújával őrizetbe vették a litván légierő egyik tisztjét


MTI 2014. december 31., szerda 15:26

Kémkedés gyanújával őrizetbe vették szerdán a litván légierő egyik tisztjét - közölte az ügyészség, anélkül, hogy elárulta volna, hogy az illető melyik ország számára kémkedett.

A közlemény szerint a katonatiszt gyaníthatóan „egy külföldi ország számára kémkedett, információkat, közöttük bizalmas adatokat szolgáltatott ki”.

Egy másik személyt is őrizetbe vettek, akinek a katonatiszt a gyanú szerint az adatokat átadta. A közlemény nem tesz utalást sem az illető tisztségére, sem állampolgárságára.

A TASZSZ orosz hírügynökség értesülése szerint több személyt is őrizetbe vettek a hatóságok.

A katonatisztet Siauliaiban vették őrizetbe - közölte Elena Martinoniene ügyészségi szóvivő. Ezen a litvániai településen található az a légi támaszpont, amelyen a litván légtérben járőröző NATO-gépek állomásoznak. Litvánia 2004 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek.

A légi bázis parancsnoka, Vidmantas Raklevicius alezredes újságíróknak megerősítette, hogy a kémkedés gyanújával őrizetbe vett katonatiszt mintegy tíz éve a támaszponton szolgált. Munkája a repülések megtervezésével állt kapcsolatban.

A litván parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának elnöke, Arturas Paulauskas úgy vélte, nagy a valószínűsége annak, hogy a gyanúsított a támaszpontról szolgáltatott ki adatokat Oroszországnak.

„Az orosz titkosszolgálatokat a biztonságunkkal kapcsolatos minden adat érdekli” - mondta a politikus.

Ez két hónap alatt a harmadik kémkedési ügy, amelyre Litvániában fény derült. A novemberben és a december elején őrizetbe vett másik két, ugyancsak litván állampolgárságú kém a fehérorosz hírszerzésnek dolgozott.

Az 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozó három balti állam, Litvánia, Lettország és Észtország egyaránt aggódik biztonsága miatt, amióta márciusban Oroszország bekebelezte a dél-ukrajnai Krím félszigetet, és elkötelezte magát a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása mellett. A NATO növelte katonai jelenlétét a térségben.