rss      tw      fb
Keres

Ebola - Jennifer Lawrence videóban buzdít a járvány elleni harc támogatására


MTI 2014. december 31., szerda 14:06

Jennifer Lawrence amerikai filmsztár több színészkollégája oldalán videóban buzdít az ebola elleni harc támogatására.

A 24 éves Oscar-díjas színésznő, az Éhezők viadala című sikersorozat sztárja filmbeli partnereivel együtt az ebola túléléséért létrehozott alapítvány (Ebola Survival Fund) javára készítette a majdnem két perces rövidfilmet.

A felvételen elhangzik: a nyolc amerikaiból, akit a vírus megfertőzött, és az Egyesült Államokban ápolták őket, senki sem halt meg, miközben „az ebolavírus okozta betegség túlélési aránya Nyugat-Afrika egyes térségeiben mindössze 20 százalék”.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az egy év alatt diagnosztizált, több mint 20 ezer fertőzöttből majdnem 7900-en haltak meg, 99 százalékuk Libériában, Sierra Leonéban és Guineában.

„Libéria 4,4 millió lakosára csak 50 orvos jut” - jelentette ki a videón Josh Hutcherson, majd megkérdezte Jennifer Lawrence-től: „Tudod, mi lenne, ha elkapnád az ebolát?” A színésznő így válaszolt: „Meggyógyulnék”.

Az éhezők viadala: A kiválasztott című epizódjának első része plakátján feltűnő színészek, Mahershala Ali, Liam Hemsworth, Juliana Moore és Jeffrey Wright is megszólalnak a felvételen, melynek üzenetét Paul Farmer, a Harvard Egyetem orvosi karának tanára, a Partners in Health társaság társalapítója mondja ki: magas színvonalú ápolással a nyugat-afrikaiak többsége túlélné az ebolát.

Bár ketten az Egyesült Államokban is meghaltak, egyikük sem volt amerikai állampolgár, egyikük Libériából, a másik Sierra Leonéből származott.