rss      tw      fb
Keres

Mozgalmas hónappal zárta az évet a BÉT


MTI 2014. december 31., szerda 14:11

Az Oroszországról szóló hírek miatt jelentős árfolyamkilengések voltak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a decemberi kereskedésben - közölte a BÉT az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint mind az azonnali piac, mind a származékos piac forgalma bővült az előző hónaphoz képest, a részvényszekcióban bonyolított napi átlagos forgalom 7,3 milliárd forintot tett ki, 43 százalékkal meghaladva az előző havi értéket.

A BÉT azonnali piacának forgalma 2014 decemberében 143,6 milliárd forint volt, amelyhez a részvények forgalma 138,2 milliárd forinttal járult hozzá.

A befektetési jegyek decemberi 963 millió forintos forgalma több mint másfélszerese a novemberi értéknek, így rekordot döntött. A befektetési jegyekben bonyolított üzletkötések száma nyolcszorosa volt a januártól novemberig tartó időszak átlagának, a termékcsoport összesített tőkeértéke ezzel 819 milliárd forintra emelkedett.

A származékos piacon kötött 699 ezer kontraktus decemberben árfolyamértéken meghaladta a 224 milliárd forintot, ez az előző hónaphoz képest 26 százalékos bővülés. Az indexalapú határidős termékek forgalma több mint kétszer magasabb volt mint novemberben, összesen 6,3 milliárd forintnak felelt meg. A decemberben kötött határidős deviza- és részvényügyletek összértéke 177,3, valamint 39,8 milliárd forintot ért el.

Az előző hónap forgalmi rangsorához képest decemberben a tőzsdetagok közül az Equilor Befektetési Zrt. végzett az első helyen, 52,8 milliárdos részvénypiaci forgalmával az ügyletek összértékének 19,4 százalékát bonyolította. Második helyen a Wood & Company Financial Services a.s. állt 13,7 százalékos részesedéssel, majd a Concorde Értékpapír Zrt. következett 12,4 százalékkal. Tíz százalék feletti részesedést ért még el az Erste Befektetési Zrt. (11,4 százalék), valamint a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (10,67 százalék) is.