rss      tw      fb
Keres

A lengyel PKP Cargo megvásárolta a cseh AWT vasúti fuvarozót


MTI 2014. december 31., szerda 14:18

A lengyel PKP Cargo vasúti logisztikai vállalat 103,2 millió euróért 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt az Advanced World Transport BV cseh vasúti fuvarozóban - tudatta szerdán sajtóközleményben a varsói tőzsdén jegyzett PKP Cargo.

Az üzletről a felek szeptember elején írtak alá a szándéknyilatkozatot. Az üzlet lezárásához még az illetékes lengyel, német, cseh és szlovák versenyfelügyelet engedélye szükséges. Az akvizíciót saját forrásaiból finanszírozza a PKP Cargo.

A lengyel vállalat vásárlási opciót szerzett az AWT részvényeinek fennmaradó 20 százalékára annak tulajdonosánál, a cseh Minezit SE vállalatnál. Az opciót a PKP Cargo 2017 és 2020 között hívhatja le. A Minezit ugyanakkor szintén 2017 és 2020 közötti lehívási joggal, de más feltételekkel, eladási opciót szerzett 20 százalékos AWT-pakettjére.

Az AWT tonnakilométer szállítási teljesítményben 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a cseh vasúti teherszállító piacon, de tevékenységi köre Szlovákiára, Szlovéniára, Magyarországra, Lengyelországra, Németországra, Romániára, Bulgáriára és Horvátországra is kiterjed. Az AWT 160 mozdonnyal és 5500 vasúti kocsival rendelkezik.

A PKP Cargo tonnakilométer szállítási teljesítményben 59 százalékos részesedéssel rendelkezik a lengyel vasúti teherszállító piacon. A vállalat működési területe az AWT működési területén kívül még Ausztriára, Belgiumra, Hollandiára és Litvániára terjed ki. A cég több mint 2300 mozdonnyal és 62 ezer vasúti kocsival rendelkezik.