rss      tw      fb
Keres

Javultak a vadgazdálkodás feltételei Jász-Nagykun-Szolnok megyében


MTI 2014. december 31., szerda 15:03

Bár az enyhe, csapadékos ősz miatt az élőnyúl-befogás gondot okoz Jász-Nagykun-Szolnok megyében az itt működő vadászatra jogosult szervezeteknek, azok mégis pénzügyileg közepes, vagy jó évet zárnak 2014-ben - közölte a megyei fővadász az MTI-vel.

Kasuba András elmondta: a megye 68 vadászatra jogosultja közül azok a szervezetek, amelyek bevételük egy részét élő mezei nyúl befogásából és értékesítéséből szerzik, várhatóan nem tudják teljesíteni idei terveiket. Az elmúlt hetek csapadékos és enyhe időjárása ugyanis lehetetlenné tette e tevékenységet. Ez az oka annak, hogy amíg 2013-ban 2800 darab nyulat ejtettek élve zsákmányul, addig idén fél ezret sem sikerült befogniuk az erre berendezkedett vadásztársaságoknak.

Valamelyest növekedést mutat ugyanakkor a puskavégre került nyulak száma, ez tavaly 9000 darab volt - tette hozzá. Jelezte: a terület másik jellemző apróvadja a fácán, melynek terítéke szintén bővült: az előző esztendő 43 600 kilőtt példányával szemben 2014-ben mintegy 50 000 darabot ejtettek el a vadászok.

Az apróvad-szaporulatról szólva rámutatott: míg a fácánlétszám ez év januárja óta egyértelműen növekedett a megyében, addig a mezei nyulak populációja néhány területen tovább fogyatkozott.

Ennek egyik oka, hogy ez utóbbi vadfaj jobban megsínyli a csapadékos időt, ráadásul a pocokinvázió miatt terjedőben lévő tularémia betegség őket is veszélyezteti. A nyulak átlagosnál gyakoribb elhullása emellett a mezei pockok gyérítésére átmenetileg engedélyezett Redentin nevű szer használatának számlájára írható, amelynek alkalmazása a legnagyobb elővigyázatosság mellett is veszteségeket okoz e vadfaj állományában - húzta alá Kasuba András.

A nagyvadakból azonban a korábbi évnél több bevételük adódott a társaságoknak. A kilőtt őzbakok trófeái is az átlagnál jobbak voltak.

Kasuba András szerint az előző tél enyhe időjárása és az idei év csapadékossága összességében ugyanakkor kedvezett a vadgazdálkodásnak a megyében. A vontatott betakarítás és az őszi esőzések után maradt belvízfoltokban learatatlanul álló napraforgó-, illetve kukoricatáblák a tél folyamán bőséges táplálékot nyújtanak az állatoknak.

Az elmúlt télen kemény fagyok és vastag hótakaró hiányában a vadászatra jogosultaknak mintegy 30 százalékkal kevesebb eleséget kellett kijuttatniuk a vadetetőkbe és a természetes táplálékbőség, valamint a korábbiaknál alacsonyabb takarmányárak miatt jó gazdálkodással ezekben a hónapokban is az etetési költségek 30-40 százalékkal kisebb kiadást okoztak a társaságoknak - fogalmazott a fővadász.

A vadállomány számára optimális idő azonban megnehezíti a vadászatot: a területek az elmúlt időszakban nehezen voltak járhatók és az állatok sem verődtek az ilyenkor megszokott módon csapatokba - tette hozzá.