rss      tw      fb
Keres

Csaknem 120 újságírót öltek meg 2014-ben, Pakisztán a legveszélyesebb ország


MTI 2014. december 31., szerda 15:10

Száztizennyolc újságírót öltek meg 2014-ben, Pakisztán és Szíria áll a legveszélyesebb országok listájának élén - derül ki a Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ) szerdán közzétett közleményéből.

A szervezet adatai szerint 2013-ban 105 volt a hivatásuk gyakorlása közben meghalt újságírók száma.

Az idei növekedés a médiát érintő biztonsági válságra figyelmeztet - áll a FIJ közleményében. A szervezet ismételten felszólította a kormányokat, hogy kezeljék elsődleges feladatként az újságírók védelmét.

Az FIJ szerint az a tény, hogy az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet nyilvánosan kivégzett újságírókat - így az amerikai James Foleyt és Steven Sotloffot -, „döntő fordulatot igényel a média védelmével kapcsolatos magatartásban”.

Pakisztánban ölték meg idén a legtöbb újságírót (14-et), a második helyen Szíria áll (12). Afganisztánban és a palesztin területeken kilenc-kilenc újságírót öltek meg, míg Irakban és Ukrajnában nyolcat-nyolcat, Hondurasban hatot, Mexikóban pedig ötöt.

A FIJ adatai különböznek a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű amerikai székhelyű szervezet adataitól, amelyek szerint idén 60 újságíró halt meg hivatása teljesítése közben. A CPJ most is vizsgálatot folytat 18 újságíró ügyében annak megállapítására, hogy haláluknak volt-e köze hivatásuk gyakorlásához.