rss      tw      fb
Keres

Nyugat-európai tőzsdék - Erősödés az év utolsó napján


MTI 2014. december 31., szerda 15:57

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,38 százalékkal emelkedett, 1367,97 ponton fejezte be az évet, miután a néhány működő európai tőzsde is korán zárt szerdán. Az európai gyűjtőmutató 3,92 százalékkal jobb a tavaly év végi értékénél.

Az utóbbi napok gyenge amerikai adatai - közülük az utolsó szerdán az új munkanélkülisegély-igénylések vártnál nagyobb múlt heti szaporodásáról - élesztették a reményt, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) jövőre nem fog sietni a kamatemeléssel. Ez több-kevesebb emelkedéshez segítette a fő mutatókat.

Az év viszontagságai miatt azonban a piacok többsége jóval halványabban teljesített, mint tavaly, sőt, néhány fő mutató veszteséggel zárta az évet.

A kockázatok belátható ideig aligha múlnak el. Ezek között az elemzők főleg a kőolaj szerdán újabb több mint ötévi mélypontra eső árát említik. Eltérnek a vélemények, vajon az olcsóbb energia ösztönözheti-e a gazdasági növekedést világszerte, vagy a mostani körülmények között nem veszélyesebb-e, hogy új tényező járul a deflációs kockázatokhoz.

A bizonytalanságot növeli az orosz gazdaság olajár és nyugati szankciók okozta visszaesése, más nyersanyagtermelő felzárkózó gazdaságok lanyhulása és a kínai gazdasági növekedés lassulása. Az utóbbit igazolta szerdán a friss felmérés arról, hogy a kínai feldolgozóipar teljesítménye ebben a hónapban csökkent, hat hónapon belül először.

A legnagyobb talány Európában az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kezd-e valódi mennyiségi enyhítést a deflációs kockázat leküzdésére. Elemzők szerint erre legkorábban az EKB márciusi pénzügy-politikai értekezlete ad választ. Addig van ok más izgalomra is: a görögországi parlamenti választások eredménye vajon megkérdőjelezi-e az EU és az IMF görög mentőprogramjának folytatását, és lesz-e tovagyűrűző hatás, felidézve az euróöezeti államadósság-válság rossz emlékét.

A mértékadó nemzetközi szervezetek - Világbank, IMF, OECD - szerint a nagy gazdasági erőközpontok többségében, köztük az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre gyorsulhat a gazdasági növekedés, de a gyorsulásra szóló jóslatok egyre csak csökkentek ez év eleje óta.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,29 százalékos javulással 6566,09 ponton zárt szerdán, 2,71 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

A frankfurti tőzsde szerdán zárva volt.

Párizsban a CAC-40 0,64 százalékkal 4272,75 pontra erősödött, 0,54 százalékkal elmaradva múlt év végi értékétől.

A milánói tőzsde szerdán zárva volt. A madridi IBEX-35 mutató 0,30 pontot, az athéni ASE tőzsdemutató 1,23 százalékot nyert.

A varsói tőzsde is zárva volt szerdán.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,12 százalékos, az S&P 500-as 0,07 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,25 százalékos emelkedéssel kezdte a szerdai kereskedést.

Az euró, 1,21 dollár felett, 0,32 százalékkal kevesebbet ért a bankközi piacon, mint kedd este. Svájci frankban, 1,20 frank felett, változatlan volt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szerda délután hordónként (159 liter) 56,09 dollár volt, 1,81 dolláros napi árveszteséggel, a gyenge kínai feldolgozóipari adatok nyomán. A gázolaj ára tonnánként 11,00 dollárral 522,75 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,04362 dollárral 1,4101 dollárra esett az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany jegyzése azonnalra Londonban szünetelt, a legközelebbi amerikai határidős jegyzés délután unciánként (31,1 gramm) 1196,50 dollárnál tartott a kedd esti 1200,40 dollár helyett.