rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Borsodban magas a csecsemőhalálozás aránya


MTI 2015. január 2., péntek 7:08

Az országos átlag kétszerese, 9,06 ezrelék az egy éven aluli csecsemők halálozási aránya Borsod-Abaúj-Zemplénben - írta az Észak-Magyarország pénteken, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének adataira hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a csecsemőhalálozás jelentős részét a szülés körüli, úgynevezett perinatális halálozás teszi ki, azaz a csecsemők jelentős része újszülöttként, 0-6 napos korában hal meg, illetve e körbe sorolják a terhesség 24. hetétől a méhen belüli magzati elhalálozást is.

Ugyanakkor a régióban az országos átlagnál szintén jelentősen magasabb a kis súllyal, 2500 gramm alatt megszületett csecsemők aránya.

Az okok között a várandós anyák rossz szociokulturális körülményei is szerepet játszanak, a hiányosan, helytelenül táplálkozó, egészségtelen életmódot folytató anya esélye a koraszülésre hatványozottabban magasabb, mint az odafigyelő, együttműködő terheseké - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Mindezek mellett a lap szerint a szakemberek hiányolják a 2013-tól gyakorlatilag megszüntetett szakfelügyeleti rendszert is, és visszaállítanák a mozgó szakorvosi szolgálatot. Kívánatosnak tartanák, ha a szociálisan hátrányos településeken az önkormányzat biztosítaná a terhességi multivitaminokat.