rss      tw      fb
Keres

Budapest-Bamako - Rajt két hét múlva


MTI 2015. január 2., péntek 10:00

Az ebola-járvány és más nehézségek ellenére két hét múlva elrajtol a hagyományos Budapest-Bamako futam - tudatták a raliverseny szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

„Az ebola sokkal többeket riasztott el, mint az elmúlt évek terrorfenyegetései. Az eredeti 600 nevezőből mindössze 480-an vállalták be a futamot” - idézték a verseny alapítóját és főszervezőjét, Szabó Gál Andrást a dokumentumban, emlékeztetve arra is, hogy a múltban többek között az al-Kaida fenyegetéseivel, emberrablásokkal kellett szembenéznie a magyar szervezésű afrikai ralinak.

A futam célpontját, Bamakót az ENSZ egészségügyi világszervezete még nem nyilvánította hivatalosan ebolamentes országnak, az elmúlt hetekben nyolc ilyen beteg vesztette életét Maliban és több száz embert tartottak karanténban - olvasható a sajtóközleményben, amelynek szerzői leszögezték: a nehézségek ellenére a Budapest-Bamako az idén ismét Bamakóban ér majd célba.

„Természetesen vannak vészforgatókönyveink arra az esetre, ha súlyos járvány lenne Maliban, de meglátásunk szerint emiatt most nem kell különösebben aggódni” - mondta a futam főszervezője.

A világ legnagyobb amatőr raliversenyeként számon tartott viadal január 16-án 42 ország résztvevőivel rajtol Budapestről, a Lurdy Háztól. Két kontinens nyolc országán halad majd át a kéthetes maratoni esemény mezőnye. A 2015-ös Budapest-Bamako össztávja 8646 kilométer, napi 529 kilométeres átlagetapokkal. A leghosszabb a három és fél napos, 3117 kilométeres szupermaratoni szakasz lesz Budapestől Tangerig. A 16 napos futam február 1-jén zárul Bamakóban.