rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Némileg rövidültek a várólisták


MTI 2015. január 3., szombat 4:04

Továbbra is szürkehályog-műtétre, térd- és csípőprotézisre várnak a legtöbben az országban, a három műtétre együtt 34 430-an - írta a Magyar Nemzet, amelynek beszámolója szerint némileg rövidült a várólista októberhez képest.

A lap szombati számában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatására hivatkozva azt írta: 18 263 a szürkehályog-műtétre várakozók száma, mintegy 150-nel kevesebb az október véginél. Térdprotézisműtétre mintegy 8900 beteget regisztráltak, a csípőprotézisre várakozók száma pedig 7267.

Az OEP adatai szerint sokan - több mint ezren - várnak még szívkatéteres beavatkozásra, epekő miatti operációra és sérvműtétre is.

A lap emlékeztet arra, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a héten jelentette be: 6 milliárd forint áll rendelkezésre január 1-től az egészségügyi várólisták további csökkentésére. Ennek hatására a kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél - például csípő- és térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtét - pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő.