rss      tw      fb
Keres

A Deutschlandfunk beszámolója a magyarországi tüntetésekről
A Deutschlandfunk német közszolgálati rádió Karla Engelhard hangos anyagát, honlapján ennek írásos változatát közölte Tömegtüntetések Orbán kormányfő ellen címmel. Magyarországon a jobboldali konzervatív párt, a Fidesz eddig messzemenően zavartalanul kormányoz kétharmados többséggel. Mostanra azonban ellenállás mozdult meg – és lassan kialakulóban van egy értelmiségi alternatíva.

Az új év úgy kezdődik Budapesten, ahogyan a régi véget ért. „Orbán, takarodj!” – kiabálták tüntetők ezrei a magyar fővárosban. Az esős és hideg idő ellenére gyűltek össze az Operaház előtti téren. A tiltakozó akciót a MostMi Facebook-csoport szervezte. A tüntetők táblákat vittek ilyen feliratokkal: „Orbán, takarodj!”, „Demokráciát!” és „Harc a maffiaállam ellen!”. Új köztársaságot követeltek, és új alkotmányt. Várady, a tüntetés szervezője és IT-vállalkozó azt mondta az egybegyűltek előtt:

„Mozgalmunk még nem akar pártot alapítani. Még nincs itt az idő. És nincsenek meg az anyagi lehetőségeink. De a politikusaink eltávolodtak a valóságtól. Világos, hogy nem a mi érdekünkben dolgoznak, hanem a saját világukat építik. Mi új országot fogunk építeni. Fogjunk most hozzá az alapokhoz."

Magyarországon hetek óta tüntetnek. A közvetlen kiváltó ok az Orbán-kormány tervezett internetadója volt. Az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya elleni tömegtüntetéseken sok, eddig tartózkodó állampolgár követelt hangosan demokráciát, jogállamot, harcot a korrupció és a nepotizmus ellen, és tiltakozott az adópolitika és a szociális leépítés ellen. Az utca felháborodása még az Orbán-pártban is feszültségeket okozott. A felmérések szerint a párt egyetlen hónap alatt szavazói 12 százalékát vesztette el.


Első repedések a hatalmi szerkezetben

A hatalmi szerkezetben bekövetkezett első repedésekről írnak még a kormányhoz hű sajtóorgánumok is, és emlékeztetnek arra, hogy az Orbán-párt választási győzelmei és kétharmados többsége nem csupán elégedett szimpatizánsokon nyugszik, hanem azon is, hogy hiányzik az alternatíva. Vágó Gábor, egy korábbi zöld harcosan azt mondta a tüntetők előtt: „Rendszerváltás csak akkor történhet, ha tudatos állampolgárokként alternatívát kínálunk ezzel a rendszerrel szemben. Demokratikus és európai alternatívát.”


Nehéz tavasz jön

Gulyás Gergely, a parlament alelnöke és a Fidesz embere nyugtatni próbál: „A kritikát természetesen komolyan kell venni. Ezek a tüntetések, amelyeket hatalmasnak mondanak, nem olyan nagyok. Véleményem szerint több cikk jelenik meg róluk, mint ahány ember részt vesz rajtuk.”

Sok politológus azonban egyetért abban, hogy Orbán és pártja válságban van. Nehéz tavasz jön – vélik –, a fokozódó civil tiltakozások, a belső harcok, az Európai Unión belüli elszigeteltség és a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való közeledés miatt.

A szervezők február 1-jére, Angela Merkel német szövetségi kancellár magyarországi látogatásának előestéjére újabb tüntetést jelentettek be, amelynek jelszava: „A tavasz jön, Orbán megy!”.