rss      tw      fb
Keres

Munkácsi lap Budapest törekvéseiről

MTI 2010. december 15., szerda 17:54

Budapest nagyszabású nemzeti projektjének egyik szakaszaként értékelhető, hogy állampolgárságot ad kárpátaljai lakosoknak - írja a Munkácson megjelenő Sztarij Zamok című hetilap.

Az újság pénteken utcára kerülő számában megjelenő, a magyar állampolgárság könnyített felvételének ukrajnai hatását elemző cikket – két nappal Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalos kijevi látogatása előtt – szerdán közölte a mukachevo.net munkácsi hírportál.

Terjedelmes írásában a hetilap arra emlékeztet, hogy a magyar kettős állampolgárságnak az ukrán alkotmánnyal összeegyeztethetetlen kérdése bírálatok hullámát váltotta ki Ukrajnában politológusok, szociológusok és jogászok részéről, sőt Volodimir Litvin, az ukrán parlament elnöke is negatívan nyilatkozott róla nemrég lezajlott budapesti látogatása során. Budapest azonban, valószínűleg "a kutya ugat, a karaván halad" elvet követve, nem törődik az ukrán ellenvéleményekkel – olvasható a cikkben, amely szerint ezt az elvet jól ismeri a kijevi magyar nagyköveti posztra nemrég kinevezett karrierdiplomata, Bayer Mihály is. Magyarország ugyanis már tagja az Európai Uniónak, miközben Ukrajna egyelőre csak álmodozik a közösségi tagságról.

A rendkívül tapasztalt, Moszkvában tanult és a posztszovjet térséget jól ismerő magyar diplomatának minden tehetségét latba kell vetnie – így a lap –, hogy a magyar kormányzat elgondolása gyorsan és fájdalommentesen megvalósuljon. Az írás szerint Bayer, amint azt közelmúltbeli kárpátaljai látogatása során hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok bővítésének a híve.

Kijev arra számít, hogy jövőre Magyarország az EU elnökeként lobbizik majd Brüsszelben Ukrajna eurointegrációs törekvései mellett, miközben Budapest azt reméli, az ukrán vezetés a támogatásért cserébe szemet huny a fölött, hogy ukrán állampolgárok tízezrei veszik fel a magyar állampolgárságot, s reagálás nélkül hagyja Magyarország politikai és gazdasági térnyerését az ukrán állam területén, azaz Kárpátalján.

Ugyanakkor – mutat rá a lap – Magyarország "hivatalos ukrajnai hangja", Bayer Mihály nagykövet igyekszik tompítani a probléma élét, hangsúlyozva, hogy a magyar állampolgárságot igénylők – felnőtt emberekként – megfontoltan cselekednek, tiszteletben tartva annak az országnak a törvényeit, amelyben élnek, jóllehet szerinte az ukrajnai helyzet e tekintetben némileg specifikus. "Úgy vélem, a két ország alkotmányos berendezkedése nem teljesen összeegyeztethető. Mindazonáltal nem látok különösen nagy problémákat ezen a téren" – idézte a magyar nagykövetet a munkácsi hetilap.