rss      tw      fb
Keres

A Neues Deutschland a Gröning-perről
A Neues Deutschland című német lapban jelent meg Hagen Jung cikke: Az elgázosítottak pénzét számolta. Per egy volt SS-tiszt ellen – a vád szerint Oskar Gröning bűnrészes abban, hogy 300 ezer embert meggyilkoltak az auschwitzi koncentrációs táborban. Az ügyészség Auschwitzban gyilkossághoz nyújtott bűnpártolással vádol egy volt SS-tisztet. A 93 éves férfi elleni per a háborús bűnösök elleni utolsó nagyobb per lehet.

Albert Pierrepoint, Nagy-Britannia fő hóhéra 1945. december 13-án Alsó-Szászország tartomány Hammeln városának fegyházában három nő és nyolc férfi nyakára ette rá a hurkot. A halálraítélteket felakasztásra ítélték a Bergen-Belsen koncentrációs tábor SS-őrszemélyzetének különösen kegyetlen tagjaiként. Az ítélet Lüneburgban született, a háborús bűnösök elleni, a náci terror utáni első perben, még az olyan nemzetiszocialista nagyságok, mint Hermann Göring birodalmi marsall vagy Rudolf Heß, Hitler helyettese nürnbergi pere előtt.

Lüneburg lehet hamarosan a háborús bűnös elleni legutolsó per színhelye: a helyi tartományi bíróság befogadta az Oskar Gröning volt SS-szakaszvezető elleni eljárást. „Bűnrészesség gyilkosságban 300 ezer esetben” – így szól a vád. Az áldozatok: magyarországi zsidók, akiket a nácik hurcoltak el az auschwitzi koncentrációs táborba.

Gröning, aki Lüneburg térségében lakik, az ügyészség szerint 93 éves kora ellenére alkalmas a tárgyalásra. És így a még ki nem jelölt tárgyalási napokon meg kell majd hallgatnia azt, amivel mind a vádhatóság, mind pedig a 49 magánvádló vádolja. A magánvádlók túlélők, akiket nagyon fiatalon vittek Auschwitzba, és olyan emberek családtagjai, akik ott Gröning szolgálati idejében lelték halálukat.

Az SS-tiszt a vádak szerint a vasútállomáson a csomagokat felügyelte, amelyeket az elgázosításra „szelektált” zsidók nem vihettek magukkal. A csomagokat gyorsan elrámolták, mert az SS poroszlói attól tartottak, hogy a peronion hátrahagyott kofferek elbizonytalaníthatják az újonnan érkező foglyokat és kételyeket ébreszthetnek bennük az iránt, hogy csupán zuhanyozás és fürdés céljából kell levetkőzniük.

Az SS ilyen hazugságokkal küldte az áldozatokat a gázkamrákba. Gröning az ügyészség szerint tudott erről a megtévesztésről, amikor a csomagokról gondoskodott. Eltüntette a tömeges öldöklés nyomait, és ezzel elősegítette a szisztematikus gyilkolást. Gröning az ügyészség szerint emellett gazdasági haszonhoz juttatta a náci rezsimet, mert tanult bankszakemberként ő volt illetékes az elgázosítottak csomagjaiban vagy ruháiban talált pénzek ügyében. Gröning számolta meg a bankjegyeket és továbbította őket az SS gazdasági hivatalába.

Oskar Gröning az adatok szerint 1942 szeptemberétől 1944 októberéig volt Auschwitzban. A vád a bizonyítás miatt csupán 1944 nyarának kilenc hetére terjed ki. Ez alatt az idő alatt 137 transzport, összesen 425 ezer ember érkezett a koncentrációs táborba. Közülük legalább 300 ezer embert azonnal megöltek a gázkamrákban.

Az igazságszolgáltatás Frankfurt am Mainban már 30 évvel ezelőtt felfigyelt Oskar Gröningre. Fennállt a gyanú, hogy része volt náci bűncselekményekben. Ám az ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette az eljárást.

Gröning 2005-ben került újra a nyilvánosság reflektorfényébe a brit televízióban és a Spiegel című folyóiratban megjelent interjúkban. A hetilapnak adott interjúban a nyugdíjas „nem bűnös”-nek minősítette magát. Nem volt közvetlenül része az emberek megölésében – mondta.

A Náci Bűnök Üldözésének Központi Hivatala lefolytatott nyomozásának köszönhető, hogy most mégis vádat emelnek Gröning ellen. A hatóság tavaly nyáron gyűjtött össze terhelő információkat Gröning cselekedeteiről.

Most a lüneburgi tartományi bíróság előtt kell felelnie, egy egykori, XVII. századi kastélyban. Ez az épület a háborús bűnösök elleni első, 1945-ben lefolytatott perhez a sok résztvevő miatt túl szűk volt, és ezért a Bergen-Belsen-i koncentrációs tábor személyzete elleni per tárgyalását egy tornateremben tartották meg. Az épületet azóta már lebontották. Ahol állt, ott ma tábla emlékeztet az akkor meghozott ítéletekre. Felirata: „Súlyos bűnökért bűnhődtek”.