rss      tw      fb
Keres

Hosszú Katinka Az év embere a Figyelőnél


MTI 2015. január 7., szerda 14:48

Hosszú Katinkát választotta Az év emberének a Figyelő.

A gazdasági hetilap szerdán sajtótájékoztató keretében köszöntötte az úszónőt, akire - Lambert Gábor főszerkesztő elmondása szerint - szinte teljes konszenzussal szavazott a szerkesztőség. Hozzátette, hogy az idei az első ilyen választás, de hagyományteremtő szándékkal alapították a díjat.

A főszerkesztő úgy fogalmazott, hogy bár nagyon sok jelölés érkezett, könnyű dolguk volt a döntés meghozatalakor.

A díjat Lambert Gábor társaságában Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA alelnöke adta át, aki méltatta a Vasas versenyzőjének érdemeit. Emlékeztetett rá, hogy Hosszú Katinka 2014-ben többek között kilenc világcsúcsot úszott, a nyáron hat érmet, közte három aranyat nyert a berlini Európa-bajnokságon, majd a maga nemében páratlan bravúrral a novemberi rövidpályás ob-n 17-ből 16 számot megnyert. Aztán az előző évhez hasonlatosan diadalmaskodott a rövidpályás világkupa összetett versenyében, egyetlen szezonban 51 első helyet szerezve, ami szintén elképesztő eredmény. Az esztendő méltó zárásaként a 25 méteres medencében rendezett decemberi dohai világbajnokságon az eredményhirdetéskor nyolcszor állhatott fel a dobogóra, négy alkalommal annak is a legtetejére. Hosszú lett Magyarországon az év női sportolója, a FINA pedig őt választotta meg 2014 legjobb női úszójának, aki a pénzdíjas viadalokon gyűjtött pénzdíjak alapján a sportág első dollármilliomosa lett - amint azt a címlapján Hosszú Katinkával megjelenő Figyelő idei első számában is kiemelte.

„Hitem szerint jó döntést hozott a lap” - összegzett a magyar úszósport első embere.

Hosszú Katinka az újságírói kérdésre, hogy egy ilyen kemény év után tart-e pihenőt 2015-ben, így válaszolt:

„Szó sem lehet róla! Olyan lendületben vagyok, hogy nem érné meg megállni, már csak azért sem, mert kevesebb, mint hatszáz nap van már csak hátra a riói olimpiáig. Vagyis nagyon közel, nincs lazítás!"