rss      tw      fb
Keres

NZZ: Haláleset miatt megszűnt Orbán kétharmada
A Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív liberális lap Pótválasztások Magyarországon – Orbán elveszti alkotmányos többségét címmel közölt hírösszeállítást. Ma elhunyt a Magyarországon kormányzó Fidesz párt egyik parlamenti képviselője. Ezzel Orbán Viktor a parlamentben elveszítette az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többségét.

A Magyarországon kormányzó Fidesz párt egy képviselő elhunyta miatt egyelőre elveszítette kétharmados többségét a parlamentben. Lasztovicza Jenő csütörtökön, hosszas betegség után, 53 éves korában hunyt el – jelentette az MTI magyar hírügynökség.


Nem lehetséges többé alkotmánymódosítás

Mivel Navracsics Tibor Fidesz-képviselő már tavaly novemberben az EU biztosa lett, és ezért le kellett mondania parlamenti mandátumáról, Orbán Viktor jobboldali konzervatív miniszterelnök pártja már csupán 131 mandátummal rendelkezik. Ezzel a Fidesznek hiányzik egy szavazat ahhoz, hogy a korábbiakhoz hasonlóan tetszése szerint módosítsa az alkotmányt, és a alkotmányos rangú törvényeket. Orbán 2010 óta él ezzel az eszközzel annak érdekében, hogy korlátozza a demokráciát, a jogállamiságot és a sajtószabadságot. Tény azonban, hogy az Orbán-párt vissza tudja állítani a kétharmadot, amennyiben visszaszerzi a két mandátumot a küszöbön álló pótválasztásokon.


Pótválasztás februárban

A Navracsics mandátumára szóló pótválasztást a nyugat-magyarországi Veszprém városban február 22-re tűzték ki. A nyugat-magyarországi Tapolca kisvárosban Lasztovicza halála miatt esedékessé vált pótválasztás időpontját még nem tűzték ki.