rss      tw      fb
Keres

Presse: Putyin meghívása Orbán provokációja
A Die Presse című osztrák konzervatív lap Magyarország – Kavarodás Putyin tervezett látogatása körül címmel közölt cikket. Orbán Viktor magyar miniszterelnök márciusra meghívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tervezett látogatása kelt izgalmat Magyarországon. Orbán Viktor jobboldali kormányfőre záporoznak az éles bírálatok Putyin meghívása miatt. Politikailag kényesnek ítélik a látogatás tervezett időpontját is, mert Putyint röviddel Angela Merkel német szövetségi kancellár után fogadják Budapesten.

Orbán a meghívással „olajat önt a tűzre” – írták magyar lapok csütörtökön. Putyin látogatását ugyanis márciusra tervezik, mindössze néhány héttel Merkel magyarországi látogatása után. A német kancellár magyarországi utazásának az oka sajtójelentések szerint éppen az Oroszország elleni uniós szankciók. Meghosszabbításuk a március 19-20-án tartandó uniós csúcsértekezlet napirendjén lesz. Merkel előzőleg meg akarja győzni Orbánt ennek szükségességéről.

Emellett „az oroszok demonstrálni akarják Európának, hogy vannak uniós tagállamok, amelyek támogatják Putyint” – spekulált a vs.hu című internetes portál. Putyin magyarországi látogatásával egyben világossá teheti Merkel számára, hogy „ne erőltesse meg magát a demokratizálásra és a jogállamiságra vonatkozó követelésekkel”, mert az orbáni Magyarország más „modellekre” is nyitott – írta a Pester Lloyd.


Magyarország mint Moszkva barátja

A magyar baloldali liberális ellenzék azt bírálta, hogy Orbán „kiszolgáltatja Magyarországot Putyinnak”. Egyben felszólította a kormányfőt, hogy mondja fel az Oroszországgal a Paksi Atomerőmű bővítéséről 2014 januárjában megkötött milliárdos megállapodást.

A Budapest és Moszkva közötti közeledés az utóbbi hónapokban, tekintettel az ukrajnai válságra, kiváltotta az Egyesült Államok és az Európai Unió bírálatát. Putyin Orbánt ismételten az unión belüli legfontosabb szövetségesének nevezte. Megfigyelők ezért az orosz elnök magyarországi meghívását Orbán Washingtonnal szembeni „provokációjának” minősítik.