rss      tw      fb
Keres

FIFA-gála - A Puskás Ferenc-díj


MTI 2015. január 12., hétfő 20:03

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt legendás futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter FIFA-elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat idén adták át hatodszor a FIFA éves, zürichi gáláján. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch volt a jutalmazott, tavaly pedig a svéd Zlatan Ibrahimovic az angolok ellen 30 méterről, ollózva szerzett találatával érdemelte ki a díjat.

Idén a kolumbiai James Rodríguez nyert a szavazáson: június 28-án a brazíliai világbajnokságon az uruguayiak elleni nyolcaddöntőben egy mellel maga elé tett labdát a levegőből védhetetlenül bombázott kapura, melynek nyomán a játékszer a keresztlécről pattant a gólvonal mögé.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján, majd november végétől már csak az addig legtöbb voksot kapott háromra. A gálára mindhárom jelöltet meghívják, de csak a győztes gólt hirdetik ki, a további sorrendet nem.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így a jelöléshez legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t 2006-ban keresték meg az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:

- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól)

- a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)

- a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született

- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott