rss      tw      fb
Keres

Osztrák lap az Iszlám Államnak menyasszonyul kínálkozó ausztriai lányokról

 A Salzburger Nachrichten című konzervatív osztrák lap Egy salzburgi lány menyasszonynak kínálkozott fel az IS-dzsihádistáknak címmel közölte Stefan Veigl cikkét. Két fiatal nő már úton volt Szíriába, amikor a rendőrség még éppen fel tudta őket tartóztatni. Most vizsgálati fogságban vannak. 

 
Tavaly augusztusban egy boszniai, akkor 26 éves, boszniai származású, mittersilli illetőségű férfi az IS-harcosok [Islamic State – Iszlám Állam] támogatójaként Szíriába utazott. 

Néhány nappal ezelőtt a rendőrség és az ügyészség közlése szerint tőle függetlenül két fiatal asszony indult útnak Szíriába. Konkrétan egy 16 éves salzburgi lányról van szó, aki Ausztriában csecsenként kapott menedékjogot. A másik, felső-ausztriai illetőségű, 17 éves, állítólag boszniai származású, de osztrák állampolgár.


Rejtélyes eltűnés

Nem volt könnyű a fiatal nők nyomára bukkanni – mondta Marcus Neher, az ügyészség szóvivője: „Először nem ismertük a 16 éves lány eltűnésének az okait.”  Az anya mobiltelefonjából nyert adatok alapján aztán megerősödött a feltételezés, hogy a nyomok Szíriába vezetnek. Neher: „Kezdetben nem tűnt bűnügynek, hiszen egy eltűnt fiatal nőről volt szó, aki a Szófiába induló vonatra szállt.”  Ezt megerősítette Hermann Rechberger is, a tartományi Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársa is. „Csak az eset hosszabb ideig tartó feldolgozása közben derültek ki az őrizetbe vétel valós okai.” Ha ugyanis egy fiatal nő külföldre utazik, az még nem ok a dizshádizmus gyanúja miatti letartóztatásra.

Mostanra a nyomozási anyag elegendőnek bizonyult egy előzetes letartóztatásra szóló parancs kiadásához. Az ügyészség szerint a két nőt a BTK 278/b paragrafusának 2. bekezdése értelmében bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják. Nem olyan egyszerű azonban emiatt felelősségre vonni a két nőt – meséli Neher a hosszadalmas nyomozásról. Mostanra összeállt a vád alátámasztása: „Az Iszlám Állam európai harcosokat toboroz, Ausztriában is. Nők azonban ott nem harcolhatnak. A stratégiához és az infrastruktúrához tehát hozzátartozik, hogy a harcosoknak a hátországban nőket kínálnak. És ez a két nő tudta, hogy az IS harcosaihoz fog férjhez menni. Ezért mentek oda. Ígéretet is tettek előzőleg arra, hogy férjhez mennek. Ez számunkra a büntethető tényállás” – mondta Neher.


Rendőri őrizetben

Jelenleg mindkét nő rendőri őrizetben van a rendőrségi fogházban. Neher: „Hétfőn fogjuk megvizsgálni, hogy indítványozzuk-e az előzetes letartóztatást. Jelenleg azonban abból indulok ki, hogy ezt fogjuk tenni”. Akkor az illetékes bírónőnek kell majd dönteni a vizsgálati fogságról.  

Amennyiben az illetőket a 278/b paragrafus alapján elítélik, a felnőttek egytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, a fiatalkorúak számára a maximális büntetési tétel öt év lehet.

Azt, hogy a két fiatal nőt csak egy héttel visszatérésük után vették őrizetbe, Neher azzal indokolja, hogy nagyon nagy mennyiségű elektronikus adatot kellett kiértékelni ahhoz, hogy alá tudják támasztani a gyanút.

A felső-ausztriai nő ügyével fennálló összefüggés is csak így derült ki – mondja Neher, aki maga is illetékes ügyész az ügyben. „A felső-ausztriai lányt még nem keresték, amikor feltartóztatták. A két nő csak az internetről ismerte egymást, és a vonaton találkozott először személyesen.” A magyar-román határon aztán a román rendőrség feltartóztatta őket. Először egy ifjúsági intézmény védelme alá helyezték őket. Neher: „Úgy néz ki, hogy a szülőknek fogalmuk sem volt, hogy miért indultak el a lányok.”

A jelek arra mutatnak, hogy a salzburgi nő interneten kapta a feladatot, hogy verbuváljon további aktivistákat az IS számára. A 17 évest aztán ő szervezte be. A felső-ausztriai lány az első kihallgatáson ezt tagadta, és azt mondta, hogy az utazás az ő ötlete volt.

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal