rss      tw      fb
Keres

Olimpia 2022 - A kínaiak 95 százaléka támogatja, hogy Peking legyen a házigazda


MTI 2015. január 13., kedd 11:11

A megkérdezett kínaiak 94,8 százaléka támogatja, hogy Peking legyen a házigazdája a 2022-es téli olimpiának, amelyért a kínai főváros mellett még a kazahsztáni Almati verseng.

A közvélemény-kutatást, amelynek eredményét kedden tették közzé, nemzetközi cég, az Ipsos végezte el még a múlt év elején. A kérdezőbiztosok két és fél ezer ember véleményét kérték ki különböző kínai városokban, Pekingen kívül például Sanghajban és Tiencsinben.

Az összesítés szerint az átlagnál is többen vannak Peking pályázata mellett az egyik „kihelyezett” sportközpontban, Csangcsiakouban, ahol a síversenyeket tartanák: itt 99,5 százalékos a támogatottság. Ugyanakkor magában a fővárosban, amely 2008-ban nyári olimpiának adott otthont, az egyik legalacsonyabb tetszést mérték, amennyiben a pekingiek 91,8 százaléka szeretné, ha náluk lennének a hét év múlva esedékes havas-jeges ötkarikás játékok.

A döntést, hogy Peking avagy Almati legyen a vendéglátó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 31-én hozza meg, Kuala Lumpur-i ülésén. Korábban Oslo, Stockholm, Krakkó és Lviv (Lemberg) is jelentkezett, utóbb azonban mind a négy visszalépett a kandidálástól, így maradt csupán a kínai és a kazah város versenyben.