rss      tw      fb
Keres

Olimpia 2024 - A volt külügyminiszter vagy Ferrari-elnök vezetheti a római pályázati bizottságot


MTI 2015. január 13., kedd 16:35

A hónap végéig megnevezik azt a tíz szakembert, aki a 2024-es olimpia megrendezéséért harcba szálló Róma pályázati bizottságának vezetőségi tagja lesz - jelentette be kedden Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke.

Sajtóértesülések szerint Franco Frattini korábbi külügyminiszter, valamint Luca di Montezemolo, a Forma-1-es Ferrari istálló volt elnöke is esélyes a legfőbb vezetői posztra.

Korábban úgy tűnt, a bizottság vezetőjének kilétére már jövő héten fény derül, miután Malago találkozik Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnökével. A CONI vezetője azonban most azt mondta, a bizottság minden tagját egyazon időpontban akarják megnevezni.

„Szeretnénk minél több fiatal szakembert bevonni, februárban pedig megnyitjuk a bizottság székhelyét” - tette hozzá Malago.

Malago azt is elárulta, hogy a testület költségvetése 5 és 10 millió euró között lesz, s a 2017-es helyszínkijelölésig a tíztagú bizottság 30 fősre duzzad majd, ugyanakkor kizárta, hogy ő vezetné a pályázatot.

A 2024-es olimpiára eddig hivatalosan Németország (Berlin vagy Hamburg), az egyesült államokbeli Boston, valamint Róma jelentette be pályázati szándékát, de Párizs és Isztambul, valamint Doha és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik a tíz év múlva esedékes csúcsesemény iránt.

A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-án tartja rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e a rendezésre.

A 2024-es rendezőt 2017-ben Limában jelöli ki a NOB.