rss      tw      fb
Keres

A magyar kultúra napja - Sziveri János költőre is emlékeznek Bács-Kiskun megyében


MTI 2015. január 19., hétfő 12:12

Bács-Kiskun megye legtöbb településén változatos programokkal ünneplik a magyar kultúra napját.

Kecskeméten kedden a Népi Iparművészeti Gyűjteményben Tóth Menyhért eddig még be nem mutatott képeiből nyílik kiállítás Miskei Anteus II címmel. A tárlatot Tolnai Ottó költő nyitja meg.

Ugyanott a tárlattal egy időben Czár Jánosnak, a Miskén élő népművészet mesterének paraszti kézműves alkotásaiból nyílik kiállítás.

Szerdán a Kápolna Galériában a huszonöt éve elhunyt Sziveri János költőre emlékező estet rendeznek. Az est vendégei: Benes József festő- és grafikusművész, Beszédes István költő, prózaíró, drámaszerző, műfordító, Géczi János költő, Reményi József Tamás irodalomtörténész, Szőcs Géza költő, valamint Zalán Tibor költő. Az est házigazdája Füzi László, a Forrás főszerkesztője.

Bemutatják Sziveri János Pasztorál című kötetét, amelynek az illusztrációit Benes József készítette. Az esten felidézik az 1989 novemberében Kecskeméten megtartott irodalmi estet, amelynek résztvevői között Sziveri János mellett jelen volt Géczi János, Szőcs Géza és Zalán Tibor is.

Csütörtökön Orosz Istvánnak, kecskeméti születésű képzőművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának Tér-játékok című kiállítását 16 órakor nyitják meg a megyeszékhelyen, a Tudomány és a Technika Házának emeleti galériájában.

Kiskunfélegyházán, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából Himnuszmondó versenyt tartanak az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára. Este a Móra Ferenc Művelődési Központban ünnepi műsort rendeznek, ahol közreműködnek a Félegyházi Táncszínház, a Széljáró Balladás együttes és a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

Baján a Bácskai Kultúrpalotában a Lyra Együttes Rejtelmek című verses-zenés műsorával köszöntik a jeles napot.

Kiskőrösön csütörtökön a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban és a városi művelődési központban is irodalmi műsorral köszöntik a kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.