rss      tw      fb
Keres

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda, ezermilliárd csillag otthona

 

A NASA elképesztő videoösszeállítást tett közzé azokból a felvételekből, amelyeket a Hubble űrtávcső készített az Androméda-ködről. Ez a galaxis a Tejúthoz hasonlóan egyike az univerzum trilliónyi, csillagok százmilliárdjait tömörítő csillagvárosainak. Az Androméda a hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, az úgynevezett Lokális Csoport legnagyobb tömegű galaxisa. A Tejútrendszertől 2,5 millió fényévnyire van, átmérője 110 ezer fényév, tömege 370 milliárd naptömeg. Az Androméda 270 km/s-os sebességgel közeledik a Tejútrendszerhez, s a jelenlegi számítások körülbelül 3 milliárd év múlva összeütközik a mi galaxisunkkal. Az alább látható videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont. (Nézzék teljes képernyőn!)


A NASA a minap tette közzé azt a mindeddig legnagyobb felbontású – 1,5 milliárd(!) pixeles – felvételt, amely a hozzánk legközelebbi galaxis mintegy 61 ezer fényév hosszúságú részéről készült.

Részlet a Hubble felvételéből


A Hubble internetes oldalán közzétett interaktív, nagyítható képhez valójában több olyan fotót illesztettek össze, amelyek együttes expozíciós ideje több mint 16 óra. Ahhoz, hogy a látvány lenyűgöző legyen, tetemes mennyiségű munkára volt szükség. A fény különböző hullámhossz-tartományaiban többféle szűrővel először fekete-fehér felvételeket készítettek, amelyeket további számítógépes munkálatokkal kiszíneztek, és egyetlen képpé egyesítettek. A fenti videó némi ízelítőt nyújt a kép részletgazdagságáról.

A szemet gyönyörködtető felvétel elkészítése úttörő munkának számít, mert ez az első olyan, a Tejúton kívüli spirálgalaxist ábrázoló fénykép, amelyen az egyedi csillagokat is azonosítani lehet. Ám az űrhivatal célja nem egyszerűen csak az volt, hogy elkápráztasson minket. A NASA szakemberei azt remélik, hogy a fotó további, nagy felbontású felvételeken alapuló kutatásokra ösztönzi a tudóstársadalmat.A Slahgear cikke alapján

-KL-

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal