rss      tw      fb
Keres

Összecsaptak muszlim felkelők a rendőrökkel a Fülöp-szigeteken, sok halott


MTI 2015. január 25., vasárnap 17:32

Muszlim felkelők csaptak össze vasárnap a biztonsági erőkkel a Fülöp-szigetek déli részén, több mint harminc rohamrendőr életét vesztette. Évek óta ez volt a délkelet-ázsiai ország rendőrségének egy nap leforgása alatt elszenvedett legnagyobb vesztesége - számoltak be róla a Fülöp-szigeteki hatóságok.

A rendőrség különítménye egy terrorvezér után kutatott Tukanalipao faluban helyi idő szerint vasárnap reggel, amikor a fegyveresek szembetalálták magukat a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) tagjaival és más felkelőkkel - mondta Tahirudin Benzar Ampatuan, a közeli Mamasapano város polgármestere. Hozzátette, hogy a nap folyamán más térségbeli felkelők is csatlakoztak a harcokhoz, s a rendőrökhöz képest jelentős túlerőben voltak.

A MILF és a Fülöp-szigeteki kormány 2014 márciusában békét kötött, és a kisebbségben élő muszlimok számára egy autonóm régió megalakításáról egyezett meg, hogy véget vessenek az ország déli részén évtizedek óta zajló felkelésnek.

Ampatuan azt mondta, hogy a több órán keresztül dúló, heves harcok akkor szűntek meg, amikor a békét felügyelő egyik bizottság és külföldi megfigyelők beavatkoztak. A polgármester hozzátette, hogy egy falusi vezetőkből és őrökből álló csapatot küldött a helyszínre.

A biztonsági erők két tagja arról számolt be, hogy a rendőrök egy Zulkifli bin Hir, avagy Marvan nevű malajziai férfi után kutattak, akit az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek hatóságai több robbantásos merénylettel gyanúsítanak. A források szerint előfordulhat, hogy Marvan megsebesült vagy meghalt a vasárnapi összecsapásokban.