rss      tw      fb
Keres

ETPK - Csenger-Zalán Zsolt: Magyarországnak fontos Moldova stabilitása


MTI 2015. január 26., hétfő 20:03

Magyarországnak, összhangban az Európai Unió szomszédsági politikájával, fontos Moldova politikai stabilitása - hangsúlyozta Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) plenáris ülésén, a tavaly november végén Moldovában tartott parlamenti választások megfigyelése során szerzett tapasztalatainak ismertetéséhez kapcsolódóan.

A magyar képviselő az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) megfigyelőjeként kísérte figyelemmel a voksolás lebonyolítását az összesen több mint háromszáz külföldi megfigyelő között helyet kapó három magyar egyikeként.

Elmondta, az általános benyomás az volt, hogy a választásokat jól szervezték meg, és a voksolás napján csak kisebb szabálytalanságokat érzékeltek.

A választásokon az Európa-barát erők a 101 tagú moldovai parlamentben 55 helyet, vagyis többséget szereztek, jóllehet az élen a Moszkva-barát, ellenzéki szocialisták végeztek 20,7 százalékkal.

Csenger-Zalán Zsolt hangsúlyozta: Moldova kiemelkedően fontos partnere Magyarországnak.

„Tekintet nélkül arra, hogy milyen lesz az új koalíció összetétele, Magyarország olyan, független, demokratikus, területileg megszilárdult és szuverén Moldovában érdekelt, ahol az európai normáknak megfelelő gazdasági és társadalmi modernizáció megy végbe” - hangoztatta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az Európa Tanács 47 országot tagjai közt tudó, lényegében tehát összeurópai szervezet, amely a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok kérdéskörére összpontosít. A tagországok parlamenti képviselőiből álló Parlamenti Közgyűlés évente négyszer tart egyhetes ülésszakot Strasbourgban. A most kezdődött téli ülésszakon a magyar parlamenti delegációt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke vezeti.

Az ülésszak hétfői nyitónapján újraválasztották az ETPK elnökévé a luxemburgi liberális Anne Brasseurt.